Tgrt Haber

Şeker fiyatları bir anda zirveyi gördü: Tayland baskısı küresel krizi tetikledi

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
20 Kasım 2023 21:24 - Güncelleme : 20 Kasım 2023 21:34
Şeker fiyatları bir anda zirveyi gördü: Tayland baskısı küresel krizi tetikledi

Küresel şeker piyasasında yaşanan bunalımlı dönem bitmek bilmiyor. El Nino'ya bağlı elverişsiz hava koşullarının Asya'daki mahsullere zarar vermesinin ardından dünya genelinde şeker fiyatları yükseldi. Son 12 yılın en yüksek seviyesinde olan şeker fiyatlarında yeni bir rekorun kırılması bekleniyor.

İklim koşulları nedeniyle oluşan hasar ve lojistikteki problemler nedeniyle şeker fiyatlarında yükseliş sürüyor. Dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük ihracatçıları olan Hindistan​ ve Tayland​'da kuru havanın hasada zarar vermesinin ardından küresel arzın azalması nedeniyle dünya genelinde şeker 2011'den bu yana en yüksek fiyatlardan işlem görüyor.

Fiyatlar, 12 yılın en yüksek seviyesine yaklaşırken Tayland krizi şeker üzerinde daha fazla baskı yaratabilir.

Fiyatların artmaya başlaması, pirinç gibi temel gıda maddelerindeki kıtlık ve gıda enflasyonunu artıran gıda ticareti yasaklarıyla baş etmeye çalışan gelişmekte olan ülkeleri etkilemesi bekleniyor.

Tüm bunlar, doğal olarak ortaya çıkan El Nino, Ukrayna'daki savaş ve zayıf para birimlerinin birleşik etkileri nedeniyle gıda güvensizliğine katkıda bulunuyor. Daha zengin Batılı uluslar daha yüksek maliyetleri karşılayabilirken, daha yoksul uluslar zorlanıyor.

ÜRETİMDE YÜZDE 2'LİK DÜŞÜŞ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) küresel emtia piyasası araştırmacısı Fabio Palmeri, örgütün 2023-24 sezonunda küresel şeker üretiminde bir önceki yıla kıyasla yüzde 2'lik bir düşüş öngördüğünü ve bunun da yaklaşık 3,5 milyon tonluk bir kayba yol açacağını söylüyor.

Şeker giderek artan bir şekilde etanol gibi biyoyakıtlar için kullanılıyor, bu nedenle küresel şeker rezervleri 2009'dan bu yana en düşük seviyede.

Brezilya en büyük şeker ihracatçısı, ancak hasadı sadece 2024'ten sonraki boşlukları kapatmaya yardımcı olacak. O zamana kadar, Sahra altı Afrika'dakilerin çoğu gibi ithalata bağımlı ülkeler savunmasız kalmaya devam edecek.

SON 100 YILIN EN KURAK DÖNEMİ

Bu kısmen, küresel hava modellerini değiştiren ve kuraklıktan sellere kadar aşırı hava koşullarına neden olabilen bir doğa olayı olan El Nino'dan kaynaklanıyor. Bilim insanları iklim değişikliğinin El Nino'yu daha da güçlendirdiğine inanıyor.

Hindistan son yüzyılın en kurak Ağustos ayını yaşadı ve şeker kamışı üretiminin üçte birinden fazlasını karşılayan batı eyaleti Maharashtra'daki mahsuller kritik büyüme aşamasında bodur kaldı.

Hindistan Şeker Fabrikaları Birliği'ne göre Hindistan'ın şeker üretiminin bu yıl yüzde 8 oranında düşmesi bekleniyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi aynı zamanda en büyük şeker tüketicisi ve şu anda şeker ihracatını kısıtlıyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...