Otomobil piyasası yılbaşından bu yana hareketli günler yaşıyor. Sıfır araç fiyatları kur artışlarıyla sürekli güncellenirken yatırımcı ikinci ele yöneldi. Bazı fırsatçılar ise ellerindeki araçları daha pahalıya satmak için resmen stokçuluk yapmaya başladı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler sonrası ikinci el araç fiyatları düştü.
Dünya devi otomobil markalarını bile zor duruma düşüren çip kriziyle beraber yurt içinde yaşanan kur artışları otomobil fiyatlarına zam üstüne zam gelmesine neden oldu. Bazı fırsatçı galericilerin ellerindeki sıfır araçları stoklaması ikinci elin bir yılda yüzde 80 zamlanmasına neden oldu. Araç almak isteyenler araba pazarlarından elleri boş dönerken Ticaret Bakanlığı duruma el koydu. Alınan önlemler sonrası ikinci el fiyatları düşmeye başladı.
Tüm Türkiye’de sıfır araç sorunu vatandaşı mağdur etmeye devam ederken İstanbul Eyüpsultan’da ve Zeytinburnu'nda stoklanan onlarca sıfır araç görüntülendi. Aynı renk ve modellerde adeta birbirinin aynısı araçlar görenleri şaşkına çevirdi. Zeytinburnu’nda bulunan bir otoparkta tozlar içerisindeki onlarca sıfır otomobil, kameralara yansıdı. Bazı fırsatçılar stokçuluk yaparak piyasada araç kıtlığına neden olurken ikinci fiyatlarını resmen sıfırını geride bıraktı.
Öte yandan ikinci elde yapılan bir başka oyun ise aksesuar oldu. Ellerindeki aracı fahiş fiyatlardan satmak isteyenler ikinci el otomobillere sıfırında olmayan özellikler ekleyerek kar elde etmenin peşine düştü. Cam tavan, otomatik far ve hafızalı koltuklar ekledikleri ikinci el otomobilleri sıfırından daha pahalıya sattılar.
Gelişmelerin ardından 6 ay 6000 kilometre kuralı getirildi. Buna göre; ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak. Bakanlık, bu tarihi 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.
Alınan önlemlere rağmen ikinci el satışlarından fiyatları yukarı çıkmaya devam edince Ticaret Bakanlığı yeni bir adım atarak yaptırımları sertleştirdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ikinci el kara taşıtlarının tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde satılmasının 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandığı hatırlatıldı.
Düzenleme öncesinde ilan platformlarında, düzenlemeye aykırı 20 binin üzerinde ilan olduğu belirtilen açıklamada, yapılan son incelemede bu sayının 5 bine gerilediği vurgulandı. Bakanlıkça yapılan inceleme neticesinde, kısıtlamaya aykırılık teşkil ettiği tespit edilen ilanları veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında, ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulandığı anımsatılan açıklamada, bu cezaların muhataplarına tebliğ sürecinin başladığı ve devam ettiği vurgulandı.
CNN Türk’te yer alan habere göre, İkinci el araç fiyatları sıfırını geçmiş, sıfır araçta sipariş iptalleri olmuştu. Devreye Ticaret Bakanlığı girdi. Otomotiv piyasasına yönelik sıkı denetim ve cezalarla birlikte ikinci el araç fiyatları düşmeye başladı.
Tüm dünyayı etkileyen çip sorunu, enerji sorunu, yüksek enflasyon ve dolar/TL kuru ile birlikte araç fiyatları günden güne arttı. Ancak Türkiye'de bu artışın bir diğer nedeni de bayilerde yaşanan sıfır araç sıkıntısı yani stokçuluk oldu.
İşler çığrından çıktı, sıfır araç bulamayanlar ikinci el araca yöneldi. Talep arttıkça fiyat katlandı. Ticaret Bakanlığı tarafından önemli adımlar atıldı. Kısa süre önce bayilere liste fiyatının üzerine ikinci el otomobil satmama yasağı getirildi. Hatta bu olay yüzünden birçok bayiye büyük miktarda cezalar kesildi. Artık bayilerde sıfır araç bulunabiliyor. Bu da ikinci ele yansıyor.