Yerli yatırımcı yükselen enflasyondan birikimlerini korumak için altına yöneldi. Mayıs 2023’te Türkiye’nin altın talebi geçen yıla göre 5 kat arttı. Düğün sezonun açılmasıyla altına olan talepte yeni artışlar gözlenirken Türkiye’de en çok hangi ilde altın olduğu belli oldu.
Enflasyonist baskilar sadece küçük yatirimcilari degil, ayni zamanda merkez bankalarini da son iki yildir zorluyor. Tüm dünyadaki merkez bankalari Rusya-Ukrayna savasinin ekonomiye olan etkilerinden korunmak için altin aliyor. TCMB da altin rezervlerini güçlendirdi. Yurt içinde de sürekli yükselen fiyatlariyla altin yatirimcinin gözdesi oldu.
Elinde birikmis parasi olanlar kuyumcunun yolunu tutmaya devam ediyor. Özellikle altin fiyatlarinin yukari yönlü hareketine devam edecegine dair haber akisi alimlari hizlandirdi. Ukrayna-Rusya Savasi’nin basladigi tarihten itibaren Türkiye’de de altina olan talep yüzde 30 yükseldi.
TRT Haber'in derledigi habere göre; Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türkiye'de bankalarda, yilin alti aylik döneminde biriken altin mevduati, yüzde 55,3 artti. 699 milyar 980 milyon lira seviyesine yükseldi.
Altin mevduatinda lider il Istanbul. Megakent, 224 milyar 309 milyon lira ile Türkiye'deki altin mevduatlarinin yüzde 32'sini elinde tutuyor. Bu da toplam mevduatin yaklasik 3'te 1'ine isaret ediyor. Altin mevduatinda ikinci sirada 77 milyar 252 milyon lira ile Ankara geliyor. Ankara'yi 42 milyar 927 milyon lira ile Izmir, 24 milyar lirayla Bursa, 22 milyar 282 milyon lira ile de Antalya izliyor.
Altin mevduatinin en düsük oldugu iller ise 301 milyon lira Ardahan, 370 milyon lira ile Bayburt, 375 milyon lira ile Kilis oldu.