2013 yılında sanat, spor, siyaset, medya ve bilim dünyasından pek çok ünlü vefat etti.
Geride bıraktığımız yıl içerisinde Müslüm Gürses, Ferdi Özbeğen, Mehmet Ali Birand, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Savaş Ay, Nejat Uygur, Adnan Şenses gibi ünlü isimler bir bir aramızdan ayrıldı. Ocak ayındaki ilk kayıp, 4 Ocak’ta ’Sev Kardeşim’ şarkısıyla hafızalara kazınan şarkıcı Şenay Yüzbaşıoğlu (61) oldu. Daha sonra 6 Ocak’ta ’Ağır Roman’ kitabının yazarı Metin Kaçan’ın Boğaz Köprüsü’nden atlayarak canına kıydığı ortaya çıktı. Cesedi 12 gün sonra Beylikdüzü’nde bulunan Kaçan, 52 yaşındaydı.
Yine 6 Ocak’ta eski milletvekili Hasan Fehmi Konyalı 75 yaşında hayatını kaybetti. 12 Ocak’ta ise tiyatro ve sinema sanatçısı Alev Sururi 84 yaşında aramızdan ayrıldı. Aynı gün 80 yaşındaki müzisyen Cemil Demirsipahi de hayatını kaybederken, 16 Ocak’ta dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay tedavi gördüğü hastanede 83 yaşında vefat etti.17 Ocak günü ise Türk basını için acı bir gün oldu. Usta gazeteci Mehmet Ali Birand’ın 71 yaşında ölümü herkesi üzdü. Aynı gün eski milletvekili Dr. Oğuz Aygün 80 yaşında vefat etti. 19 Ocak’ta Devlet Tiyatroları sanatçı ve rejisörü İsmet Hürmüzlü 97 yaşında iken hayatını kaybederken, yine aynı gün akademisyen ve gazeteci Prof. Dr. Toktamış Ateş bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etti. ’Deprem değil bina öldürür’ sözüyle hafızalara kazınan Kızılay Başdanışmanı, bilim adamı, ’Deprem Dede’ Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise 20 Ocak’ta hayatını kaybetti. Yine 20 Ocak’ta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi, aralarında Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet’in de bulunduğu pek çok gazetede sayısız yazı dizisi, araştırma, inceleme ve röportajlardan oluşan dosya haberlere imza atan gazeteci Sadun Tanju, 89 yaşında vefat etti.
21 Ocak’ta da edebiyat dünyası yasa büründü. Türk edebiyatına hem öğretmen hem de yazar olarak emeği geçen İsmet Kür, 100 yaşında vefat etti. İsmet Kür, ünlü yazar Pınar Kür’ün annesiydi. 23 Ocak’ta tiyatro dünyasından bir yıldız daha kaydı. Oyuncu ve yönetmen Savaş Akova yaşamını yitirdi. 27 Ocak’ta ’Piyanonun Kralı’ Ferdi Özbeğen’in vefat ettiği haberi sevenlerini üzdü. Ocak ayının son günü ise, Türk futbolunun önemli isimlerinden teknik direktör Arif Peçenek 54 yaşında hayatını kaybetti.
Şubat ayı da acılara sahne oldu. 2 Şubat’ta eski Emniyet Genel Müdürü ve eski İçişleri Bakanı Necdet Menzir, 68 yaşında aramızdan ayrıldı. 6 Şubat günü ise ünlü oyuncu Macide Tanır 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Hafızalardan silinmeyen ‘Kaynanalar’ dizisinin ‘Nuri Kantar’ı oyuncu Tekin Akmansoy, 12 Şubat günü 89 yaşında hayata veda etti. 23 Şubat’ta ünlü oyuncu, ‘Çocuklar Duymasın’ dizisinin ‘göbekli’ dünürü Osman Gidişoğlu 68 yaşında hayata gözlerini yumdu.
'ENVER ABİ'MİZİ KAYBETTİK
Geçirdiği beyin kanaması sebebiyle bir süredir yoğun bakımda tedavi altında bulunan gazetemizin sahibi, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören (74) vefat etti. 1990 yılında ABD'deki Houston Methodist Hastanesi'nde yapılan operasyonla kız kardeşinden alınan böbrek nakledilen Enver Ören'e, 2006'da Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde ikinci böbrek nakli gerçekleştirilmişti. Ancak ağır tedavi süreci ve üst üste geçirdiği cerrahi operasyonlar sonucu bünyesi zayıf düşen Enver Ören, nükseden sağlık problemleri yüzünden geçtiğimiz ay tekrar hastaneye kaldırılmıştı. Tüm çabalara rağmen sağlık durumu düzelmeyen,Türkiye'nin ve İhlas Holding ailesinin "Enver Ağabey"i Sayın Enver Ören, dün saat 21:30'da hayata gözlerini yumdu. Yüksek ilmi, güler yüzü, cömertliği, alçak gönüllüğü, affediciliği, şefkati, güçlü hitabeti, hoş sohbeti ve samimiyeti ile hem Türkiye'nin, hem de çalışanlarının gönlünde taht kuran Sayın Enver Ören, hep neşeli bilinen bir insandı. Sevenlerine ilk defa üzüntü yaşatan Enver Ağabey, geride hiç silinmeyecek izler bırakarak ahirete intikal etti. Enver Ören'in cenazesi, bugün ikindi namazını müteakip Eyüp Sultan Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Eyüp Sultan'daki aile kabristanında, çok sevdiği hocası ve kayınpederi, büyükİslam alimi Sayın Hüseyin Hilmi Işık'ın (Kuddisessirruh) yanına defnedildi.
TÜRKİYE ENVER AĞABEYİNİ KAYBETTİ (fotoğraflar)
Çocukla çocuk, gençle genç, yaşlı ile yaşlı olurdu. Tebessüm yüzünden hiç eksilmezdi. “Dünya” gönlünde hiç olmadı...İnandığı yüce değerler için ömrü boyunca hiç yılmadan çalıştı... Bu uğurda mücadele eden, hizmet veren herkese de destek oldu...Enver Ağabeyimizin bizlere emanet ettiği yüce değerler, oğlu Ahmet Mücahid Ören'in liderliğinde yaşatılacak ve yüceltilecek... "'Enver'imli Çağ"ın kahramanıydı
BİR YILDIZ KAYDI DÜNYADAN
- " Hep vermeyi düşündüm… Almak aklıma bile gelmedi. Menfaatimi hiç düşünmedim.
- Bana en büyük hakaretlerde bulunanları affettim. Elimden gelen iyiliği yine de yaptım.
- Ömrümde hiç kimseyi incitmemeyi, herkese karşı güler yüzlü ve tatlı dilli olmayı elimden geldiği kadar yapmaya çalıştım.
- Hayatın hayal olduğunu, asıl gâyenin insanların duasını almaya ve Allah-ü Tealâ'nın rızasını kazanmaya bağlı olduğunu anlattım.
- Çok zarar ve sıkıntı çektim, ama hiç kimsenin yüzüne vurmadım, sabrettim.
- Herkesin fikrine hak verdim. Sabırla dinledim. Sonunda doğru olanı söyledim."
İşte "Enver Abi"yi özetleyen, kendi kaleminden birkaç cümleydi bu…
Yakından tanıyanlar bilirdi ki sadece sözlerinde değil, gerçek hayatında da bunlardan milim sapma yoktu.
O yüzden sözleri tesir ediyor, bir defa tanıyıp da kısacık sohbetinde bulunan, "Enver Abi"yi bir daha hayatından koparamıyordu.
Gönlünde hiçbir zaman "dünya" yoktu zirâ…
İyi bir Müslüman nasıl olmalı, nasıl yaşamalı, sadece onu anlatıyordu.. "Siz yüzünüzü ahirete dönün. Mü'minin kalbinde dünya değil, sadece Allah-ü Tealâ'nın sevgisi bulunur. İki zıt aynı yerde olmaz… Aman abiler !" diyordu.
***
Çocukla çocuk, gençle genç, yaşlılarla yaşlı…
Miniklerin Enver Amca'sı, büyüklerin Enver Abisi…
"Patron sevilmez" yargısını yıkan insan…
Merhamet timsâli, büyük dâvâ adamı, ehl-i sünnet vel cemaat yolunun mihenk taşı.
***
Ömrünü Ehl-i Sünneti dünyaya yaymak için harcayan Enver Ören, 10 Şubat 1939'da Denizli'nin Honaz ilçesinde dünyaya geldi.
Babası Nazif efendi, annesi ise tam bir Anadolu hanımefendisi olan Melike hanımdı.
İlk ve orta tahsilini Denizli'de tamamlayan Enver Ören'in hayatını değiştiren dönüm noktası, Kuleli Askeri Lisesi'ne gelmesiyle başladı. Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretlerinin (Kuddisessirruh) talebesi ve vekili Hüseyin Hilmi Işık efendi Kuddisessirruh) ile burada tanıştı. Lise eğitimi tamamladıktan sonra, ileride kayınpederi olacak Hüseyin Hilmi Işık'ın onayı ile İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne giren Enver Ören, 1961 yılında lisans öğrenimini başarıyla tamamladıktan sonra, bir buçuk yıllığına mesleki çalışmalar yapmak üzere İtalya'ya gitti. Dönüşünde bir müddet İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Anarşi ve terör olaylarının üniversitelere sıçraması ve bilim yapmanın adeta imkansız hale gelmesi üzerine, 1970 yılında üniversiteden ve akademik hayattan ayrılmak zorunda kaldı. Birkaç idealist arkadaşı ile birlikte, ülke şartlarının kendilerine yüklediği misyonun gereği olarak, gazeteciliğe başladı. 22 Nisan 1970 tarihinde "Hakikat" gazetesi ile başlayıp, Türkiye Gazetesi ile devam eden bu süreci "ikinci doğumum" diye niteleyen Enver Ören, Japonya'da katıldığı bir kongrede edindiği fikirle, 1978 yılında Türkiye'de ilk defa kapıya gazete dağıtım sistemini başlattı.
Enver Ören, hayatının bundan sonraki bölümünü, bütün yorgunluklara ve meşakkatli yıllara rağmen dinine, devletine, milletine ve bütün insanlığa hizmet etmeye harcadı.
İnternet ve özel televizyonların olmadığı yıllarda, "orta sayfa"daki bilgilerle Türk milletinin dinini doğru öğrenmesine vesile olan Türkiye Gazetesi, 1990'da, bir daha kimsenin ulaşamadığı tiraj rekorunu kırarak, günlük 1 milyon 424 bin satış sayısına çıktı.
Bu bilgilerin kaynağını oluşturan ehl-i sünnet âlimlerinin kitapları, aynı zamanda, neredeyse bütün dillere çevrilerek, dünyaya yayılmaya başladı.
Birkaç kişi ile başlayıp, halka halka milyonlara ulaşan hizmet yarışı, 1993 yılına gelindiğinde, bünyesinde onlarca şirketi barındıran "İhlas Holding" adı ile taçlandı.
TABLO
22 Nisan 1970 Hakikat Gazetesi yayın hayatına başladı
1972 Hakikat Gazetesi'nin ismi Türkiye olarak değiştirildi
1978 Japonya'da katıldığı FIEJ Kongresinde Asahi Shimbun le tanışmasının ardından Türkiye Gazetesi kapıya dağıtım sitemine başladı
1980 Gazete Dağıtım teşkilatı kullanılarak Pazarlama Faaliyetleri başladı
1981 Hakikat Ofset Baskı tesisleri faaliyete geçti
1981 Türkiye Çocuk Dergisi yayın hayatına başladı
1983 Türkiye Gazetesi ofset tekniği ile basılmaya başladı
1985 Türkiye Gazetesi 8 sayfadan 12 sayfaya, tirajı 119,000 ulaştı
1986 Türkiye Gazetesinin tirajı 220,000 oldu
1989 Türkiye gazetenin sayfa sayısı 12'den 16'ya çıkarken tiraj 300,000 oldu
1989 TGRT'ye temel teşkil edecek Kaset Fabrikasının faaliyete geçti
10 Aralık 1989 Türkiye Gazetesi tirajı basın tarihinin rekorunu kırarak 1,424,350 oldu
1989 İhlas İnşaat Grubu kuruldu ve İhlas Yuva Evlerinin inşaatı başladı
1990 Ev Aletleri üretimi başladı
1990 Ankara Baskı tesisleri yenilendi, İngiltere ve Amerika'da günlük olarak dağıtılmaya başlandı
1991 Türkiye Gazetesi Bilgisayar ortamında hazırlanmaya başlandı
22 Nisan 1991 Türkiye Hastanesi hizmete açıldı
24 Ağustos 1991 Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal tarafından Holding Merkez binasının temeli atıldı
1992 İhlas Yuva Konutları açıldı
1992 Güney Kore'den KIA'nın distribütorü olundu
1993 Fransa'dan Citroen ve Japonya'dan Subaru'nun Türkiye distribütörü olundu
1993 İhlas Haber Ajansı ( İHA) Kuruldu
22 Nisan 1993 TGRT yayın hayatına başladı
4 Ekim 1993 TGRT FM yayına başladı
1994 Kuzuluk Kaplıca Evleri'nin temeli atıldı
17 Mart 1994 İhlas Holding Borsada işlem görmeye başladı
17 Şubat 1995 İhlas Finans Kurumu kuruldu
1995 Kristal Su satın alındı
1995 İhlas Kargo kuruldu
1995 İhlas Sigorta Kuruldu
1995 Balıkesir Meşrubat Sanayii Anonim Şirketi satın alınarak Kristal Markası ile Türkiye'nin ilk yerli kafeinsiz kolası üretilmeye başlandı
1995 Ülkenin ilk ISP'lerinden biri olan İhlas Net kuruldu
1995 İhlas Bilişim Acer ile İhlas-Acer adı altında bir ortaklık kurdu
1995 İhlas Marmara Evlerinin temeli atıldı
1996 Kuzuluk Tatil köyü hizmete açıldı
1996 İhlas Kolejleri Eğitim-Öğretime açıldı
07 Ekim 1996 İhlas Ev Aletleri Borsada işlem görmeye başladı
1996 İhlas Hayat Sigorta Kuruldu
19 Ağustos 1997 Kristal Kola A.Ş. borsada işlem görmeye başladı
Aralık 1997 İhlas GYO kuruldu
1997 İhlas Marmara Evleri I. Kısım sahiplerine teslim edildi
1998 İhlas Marmara Evleri II. Kısımının temeli atıldı
1997-1998 Enerji Grubu kuruldu ve Bursa-Yalova Bölgesi Elektrik dağıtım ihalesi kazanıldı
15 Ekim 1998 İhlas Holding Yenibosna'daki merkezine taşındı
Ekim 1998 Armutlu Tatil Köyünün temeli atıldı
14 Aralık 1999 İhlas GYO Borsada işlem görmeye başladı
21 Aralık 2000 KIA'nın distribütörlüğü Anadolu Grubuna bağlı Çelik Motor A.Ş.'ye devredildi
10 Şubat 2001 İhlas Finans Kurumunun faaliyet izni iptal edildi
2001 İhlas Marmara Evleri II. Kısımının sahiplerine teslim edildi
10 Temmuz 2003 İhlas Yayın Holding A.Ş. kuruldu
14 Ağustos 2003 İnfronic Bilgisayar Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ( İhlas Acer Bilgisayar Sistemleri Ticaret A.Ş Meteksan Sistem ve Bilgisayar Teknolojileri A.Ş.'ne satıldı
27 Temmuz 2004 İhlas Hayat Sigorta A.Ş.'nin hayat sigorta portföyünü, Ankara Emeklilik A.Ş.'ne devretti
28 Ağustos 2004 Armutlu Tatil Köyü Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı
29 Ekim 2004 TGRT Haber TV yayın hayatına başladı
8 Haziran 2006 İhlas Sigorta A.Ş., Almanya'da sigorta sektöründe faaliyet gösteren HDI International Holding (HINT) firmasına satıldı
24 Ağustos 2006 İHGYO A.Ş'nin Yeşil İnşaat ve Rudolph Younes satışı için anlaşıldı
29 Eylül 2006 TGRT (Huzur Radyo TV) Hisseleri News Netherlands B.V. ve Ahmet Ertegün'e devredildi.
30 Mayıs 2008 İhlas Armutlu Tatil Köyü mavi bayrak ödülü aldı
19 Ocak 2010 Kristal Kola tekrar İhlas Grubuna katıldı
22 Ocak 2010 İhlas İnşaat Holding Kuruldu
22 Şubat 2010 İhlas Pazarlama Yatırım Holding kuruldu
14 Haziran 2010 İhlas Gazetecilik (Türkiye Gazetesi) Borsada işlem görmeye başladı
5 Kasım 2010 İhlas Yayın Holding A.Ş. borsada işlem görmeye başladı
"TÜRKİYE GAZETESİ HAYATIMIN ANLAMIDIR"
Enver Ören'in gönlünde, necip Türk milletine miras ve emanet olarak bıraktığı kitap hizmetleri ile Türkiye Gazetesi'nin yeri bambaşkaydı. Enver Abi, bütün ticari faaliyetlerini, bunların kusursuz devamı için inşâ etmişti. Hiçbir zaman ticari araç olarak kullanılmayan Türkiye Gazetesi, belki de bunun için Türk basınında sahibi değişmeyen tek gazete oldu. Enver Abi, gazetemizin 40. yıl mutluluğunu yaşarken şu duygularını paylaşıyordu; "Bu gazeteyi milletimize ve devletimize hizmet niyetiyle çıkardık. Onu her zaman milletimizin bir emaneti olarak gördük. Bu emaneti göz bebeğimiz gibi koruduk. Gazeteyi hiçbir zaman kendi menfaatlerimiz için kullanmadık. En sıkıntılı günlerimizde dahi bu hizmetin kesintiye uğramadan devam etmesi için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadık.
***
Ticari faaliyetlerin yanında hayır işlerinde de büyük hizmetlere imza atan Enver Ören, kurduğu İhlas Vakfı ve Enver Ören Vakfı ile binlerce öğrenciye, ihtiyaç sahibine kucak açtı. Peygamber Efendimizin "Veren el, alan elden üstündür" hadis-i şerifini düstùr edinen Enver Abi, Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen okullar ve İhlas Kolejleri ile eğitime büyük hizmetlerde bulundu. Bilim ve teknolojinin gelişmesine katkıları sebebiyle Konya Selçuk Üniversitesi'nin "fahri bilim doktoru" unvanı ile ödüllendirdiği Enver Ören,
yeni ve başarılı uygulamaları sebebiyle Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1980-1990 yılları arasında "10 yılın en başarılı gazete yöneticisi" seçildi, ayrıca merkezi Dakar'da bulunan Milletlerarası İslam Bilimler Akademisi'nin tevcih ettiği ilk "Şeref Üyesi" unvanına sahip oldu. Gazete Sahipleri Derneği 2. Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyeliği yapan Enver Ören'i, ABD'de yayınlanan Global Finans dergisi "dünyaya yön veren 600 kişi" arasında göstermişti. Uluslararası birçok seminer ve sempozyuma konuşmacı olarak davet edilen Enver Ören, İngilizce ve Fransızca biliyordu.
Enver Ören'in üzerinde titrediği ve çok mukaddes saydığı müesseselerin başında aile geliyordu. Doğru eş ve iş tercihinin hayatına yön veren en müessir faktörler olduğunu her zaman dile getiren Enver Ören, Dilvin Hanımefendi ile evliliğinin, hayatının en önemli hadisesi olduğunu sıkça dostlarına anlattı. Enver Abinin bu evlilikten dünyaya gelen tek evladı Ahmet Mücahid Ören ise genç yaştan itibaren başarılı bir işadamı olarak, İhlas Holding'in Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği'ni yürütmektedir.
Enver Ören'in 43 yıldır başarıdan başarıya koşturduğu İhlas bayrağını, vefatının ardından oğlu Ahmet Mücahid Ören devraldı.
Babasının sağlığında Türkiye'nin en etkili medya organlarından Türkiye Gazetesi, İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber, TGRT Belgesel, TGRT FM bünyesinde bulunduran İhlas Yayın Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı başarıyla yürüten Ahmet Mücahid Ören, bundan sonra, bünyesinde 50'ye yakın şirketi barındıran İhlas Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da üstlenecek.
İhlas Holding; eğitim, sağlık, inşaat, elektronik, otomotiv, endüstri, dış ticaret, enerji, turizm, pazarlama, mağazacılık gibi sektörlerde büyük atılımlarla yoluna devam edecek.
Enver ağabeyimizi dualarla uğurladık
Siyasetin her rengi, mesai arkadaşları, iş, sanat, spor dünyası ile on binlerce seveni Enver Ağabeyi ebediyete uğurlamaya koştu. Enver Ören, aile kabristanında, çok sevdiği hocası ve kayınpederi, büyük İslam âlimi Hüseyin Hilmi Işık'ın yanına defnedildi. Haber Merkezi İSTANBUL Tedavi gördüğü hastanede önceki gece Hakk'a yürüyen Türkiye'nin ve İhlas Holding ailesinin "Enver Ağabey"i; İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören'i dün gözyaşları ve dualarla ebediyete uğurladık. Yüksek ilmi, güler yüzü, cömertliği, alçak gönüllülüğü, affediciliği, şefkati, güçlü hitabeti, hoş sohbeti ve samimiyeti ile herkesin gönlünde taht kuran Enver Ağabey'i son yolculuğunda sevenleri yalnız bırakmadı. Eyüp Sultan Camii'nde düzenlenen cenaze törenine; siyaset, iş dünyası, sanat ve medya gibi birçok farklı alandan on binlerce kişi katıldı. Eyüp Sultan Camii avlusunda sabah saatlerinden itibaren birikmeye başlayan kalabalık, cenaze merasiminden saatler öncesinde mahşeri bir kalabalığa dönüştü. "Enver Ağabey"in cenazesi Memorial Hastanesi'nden alınarak Peygamber Efendimizin sahabesinin kabrinin bulunduğu kutsal mekâna saat 14:00 sularında getirildi. Burada protokol ve kalabalık kitlenin de rahatlıkla cenaze namazı kılabileceği şekilde hazırlanan yere tekbir ve dualar eşliğinde konuldu. Ardından saatler öncesinde avluda biriken insanlar güvenlik şeridinin dışına çıkartılarak üstleri aranarak tekrar Eyüp Sultan Camisi'nin önündeki alana ve avluya alındı. İkindi namazını müteakip kılınan cenaze namazından önce İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdür Ahmet Mücahid Ören, babasının naaşı başında taziyeleri kabul etti.
İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdür Ahmet Mücahid Ören, babasını uğurlarken gözyaşlarına hakim olamadı.