Uşak'ta bir özel okulda öğretmenler, lağım temizliğinden bahçıvanlığa, tadilat işlerinden hamallıktan evrak takibine kadar her işi yapmaya zorlanıyor. Duruma tepki gösteren öğretmenler, işten atılmakla tehdit ediliyor. Tatil haklarını kullanamayan öğretmenler, asgari ücrete çalıştırılıyor.
Uşak'ta özel bir okul, öğretmenlere yaz tatili hakkını kullandırmadı. Bununla da yetinmeyen okul yönetimi, öğretmenlere görev tanımı dışında mazgal temizliği, eşya taşıma, bahçe bakımı, ağaç budama, duvar delme gibi işler yaptırdı.
Duruma tepki gösteren öğretmenleri ise okul yönetimi işten atmakla tehdit etti. Mesleğe yeni başlayan öğretmenler, dershane ve kurslarda çalışabilecek branşlarda olmadıkları için başka yerde iş bulamama endişesiyle yaşadıklarına katlanmak zorunda kalıyor.
Mobbingin her yerde olduğunu söyleyen öğretmenler, kendi okullarında bunun üst düzeyde yaşandığını belirtti. Sınavlarda öğrencilerin 70’in altında not alması durumunda öğretmenler yönetim tarafından sınavı yenilemeye zorlanıyor. Gerekçe ise 70’in altı başarısız sayılıyor ve devlet tarafından verilen teşvik kesiliyor. Öğretmenler sınavı aynı sorularla bile tekrarlamadıklarını, mutlaka daha kolay sorularla tekrarlamaya zorlandıklarını ifade etti.
Anlatılan mobbing örneklerinden biri de nöbetçi öğretmenlere dair. Nöbetçi öğretmenlerin dönüşümlü olarak yemek yemesine bile izin vermiyorlar. Bir öğretmen yemek yemeğe indiğinde telefonlarına görev alanını terk etmemesi yönünde mesaj geldiği ifade edildi.
Yaşanılan olay üzerine Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü, soruşturma başlattığını duyurdu.
Güvencesiz şartlarda özel okullarda çalıştırılan öğretmenler, yeni eğitim-öğretim yılında da yine asgari ücret ve biraz üzerindeki süreli sözleşmelerle çalıştırılacak.
Öğretmenlerin koşullarında iyileştirmeye gidilmediğini belirten Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, "Özel okuldaki öğretmenler, ortalama 15-18 bin TL maaşla 1 yıllık süreli sözleşmelerle ve yoğun mobbing altında çalışmak zorunda kalıyor" dedi.