Depremde konuşulan bina neden yıkılmadı? Mimarlar Odası Başkanı sebebini açıkladı

Kahramanmaraş’ta art arta gelen 2 deprem Hayrullah mahallesindeki binaları yerle bir etti. Ancak mahalledeki Mimar Odası binası ayakta kaldı hatta camı bile çatlamadı. Sosyal medyada gündeme gelen Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz “Binayı doğru teknikle yaptık. Bu semtin zemini kötü. Deprem bekleniyordu ama önlem alamadık” dedi. 

Depremde konuşulan bina neden yıkılmadı? Mimarlar Odası Başkanı sebebini açıkladı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
13.02.2023
saat ikonu 15:37
|
GÜNCELLEME:
13.02.2023
saat ikonu 15:37

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 10 il yerle bir oldu. Kahramanmaraş'ta yüzlerce bina yıkılırken Kahramanmaraş Mimarlar Odası binasının camlarının dahi çatlamaması dikkat çekti. Kahramanmaraş’ta Hayrullah Mahallesindeki yapılar yerle bir olurken Kahramanmaraş Mimar ve Mühendisler Odası'nın binası neden yıkılmadı? TGRT Haber Muhabiri Paşa Alyurt, Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz’a sordu. 

YIKILAN BİNALARIN YÜZDE 70’İ ESKİ YÖNETMELİĞE GÖRE 

“Burada deprem öldürmüyor bina öldürüyor” diyen Kaçamaz, oda binasının yıkılmamasının nedenini “doğru tekniklerin kullanılmış olması” diye açıklayan Kaçamaz, şunları söyledi: “Her şey doğru yapıldı. Doğru beton dökümü, doğru demir bağlanması, doğru işçilik gibi. Ancak Hayrullah mahallesi 1999 öncesi yönetmeliği göre yapılan binalarının yoğunlukta olduğu bir yerdir. Deprem bekleniyordu ancak önlem alamadık. Çok kere de söylendi. Kahramanmaraş’ta yıkılan binaların yüzde 70-80’ı eski yönetmeliğe göre yapıldı. Depremde illa bina yıkılmaz diye bir şey yoktur, asıl amaç yaşayanları sağ çıkarmaktır” dedi.  

Kaçamaz, yapılması gerekenin bölgede konut rezervlerini ortaya çıkarmak olduğunu belirterek “Bakanlık 400 kişilik ekibiyle hasar tespitine başladı. Acil yıkılması gereken binaların ortaya çıkarılıyor” ifadelerini kullandı.  

ZEMİN DE İMAR PLANI DA KÖTÜ 

“Buranın zemini değer yerlere göre kötü” diyen Kaçamaz, şunları söyledi: “Bu semte 10 ila 8 kat yapılması yanlış. İmar planı 1970’li yıllarda yapılmış ve 3 kat olarak başlayıp 10 katlara kadar çıkmış bir imar planı var. Zemin ile bina entegrasyonunda sorun var. Bununla birlikte dünyada deprem yönetmelikleri değişecek. Ayakta kalan binalar testten geçti. Yeni bir döneme girilecek.”

 

 

ETİKETLER
#deprem
#kahramanmaraş
#yıkım
#bina
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.