İzmir'de plankton patlaması denizin rengini değiştirdi. Renk değişikliğinin yanı sıra kötü koku da yayıldı. Uzmanlar, konuyla ilgili açıklama yaptı.
İzmir Körfezi'nde, plankton patlaması nedeniyle denizin rengi değişti. Körfezin Karşıyaka ilçesi Mavişehir balıkçı barınağı önü ile Balçova ilçesi Çakalburnu Dalyanı'nda suyun rengi yeşil ve kahverengiye döndü.
Olay, Karşıyaka ilçesi Mavişehir balıkçı barınağı ve Balçova ilçesi Çakalburnu Dalyanı mevkiinde gerçekleşti. Görgü tanıkları, deniz suyunun renginin aniden değiştiğini ve kötü bir koku yayılmaya başladığını aktardı.
Uzmanlar, deniz suyundaki sıcaklığın artmasının plankton popülasyonunda patlamaya yol açtığını belirtiyor. Aşırı plankton artışı, sudaki oksijeni azaltarak plankton ölümlerine neden oluyor. Bu ölümler ise deniz suyunun renginde değişime ve kötü kokuya neden oluyor.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi ve Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz suyundaki sıcaklığın artmasıyla plankton sayısının da arttığını, aşırı artışın sudaki oksijeni azaltmasıyla plankton ölümlerinin yaşandığını, bunun da renk değişimi ve kötü kokuya neden olduğunu söyledi.
İzmir Körfezi'nin kirli olduğunu belirten Yaşar, "Normalde denizlerde her 1 litrede 1 milyon canlı yaşar ama sıcaklık ve kirlilik bir araya geldiği zaman bunun sayısı 2 milyonlara çıkar. Bu olayda tabii kirlilik başrolde. 2 milyona çıkınca bunlar ortamda oksijen bırakmaz ve ölürler. Her iki noktadaki renk farklılığının sebebi, farklı canlı türlerinin ölümüdür. Ama sonuç olarak bu olay denizin kirliliğiyle alakalıdır. İzmir Körfezi oldukça kirli." diye konuştu.
Prof. Dr. Yaşar, son yıllarda körfezde deniz marulu patlamaları ve balık ölümleri görüldüğünü anlatarak, "Denizde kirliliği gösterebilecek her şey başladı. Maalesef biz denizlerimizi foseptik olarak kullanıyoruz." dedi.