Gözler bir kez daha Kabine toplantısına çevrildi. Kritik toplantıda hazırlıkları tamamlanan 3600 ek gösterge düzenlemesinin detayları belli olacak. Yanı sıra kira artışlarına yapılacak düzenleme, terörle mücadele gibi başlıklar da ele alınacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe'de Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı yapılacak. Kabine toplantısının ağırlıklı gündemini ekonomi oluşturacak. Kira artışlarına yapılacak düzenleme ve memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 3600 ek gösterge toplantıda görüşülecek en önemli başlıklar arasında yer alıyor.
Enflasyon ve fahiş fiyat artışlarına karşı alınacak tedbirlerin toplantıda masaya yatırılması beklenirken 3600 ek gösterge düzenlemesi için nihai kararın verilecek. Gündemdeki bir diğer önemli konu ise kira artışlarına yapılacak düzenleme olacak.
#haber#
Kabine’nin gündemindeki sıcak başlıklardan bir diğeri ise terörle mücadele kapsamında Suriye'nin kuzeyinde Tel Rıfat ve Münbiç'te terör örgütü PKK/YPG’ye yapılacak yeni sınır ötesi harekât olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrasında millete sesleniş konuşmasında 3600 ek gösterge düzenlemesinin ayrıntılarını paylaşacak.
Erdoğan’ın açıklaması ile 3600 ek göstergeden kimlerin yararlanacağı, ek gösterge sonrası emekli maaşı ve ikramiyelerinin ne kadar artacağı gibi sorular da cevap bulacak.
'3600 ek gösterge düzenlemesinden kimler yararlanacak? Öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve diğer meslek gruplarındaki memurları kapsayacak olan düzenleme ile emekli maaşı ve emekli ikramiyeleri de büyük oranda artacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 milyonu aşkın memur ve emekliyi ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesinin formülünün hazırlandığını duyurmuştu. Emekli ikramiyeleri yeni düzenlemeyle yüzde 20 artacak. Bugünkü kabine toplantısının ardından 3600 ek göstergenin son durumuna ilişkin ayrıntılar açıklanacak. Daha sonra ise yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Beştepe'de yapılan sunuma göre 2 milyon 148 bin emeklinin yüzde 25'i 2200-3000 arasındaki düşük göstergelilerden oluşurken yüzde 24'ünün ise ek göstergesi bulunmuyor. Ek gösterge artışı, memuriyete 2008 yılından önce başlayanların emekli aylıklarında doğrudan artış şeklinde yansıyacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca 3 alternatife göre yapılan bütçe hesaplamasına göre ek gösterge düzenlemesinin maliyetinin 60-80 milyar lira olacağı tahmin edilirken yeni düzenlemeyle göstergesi 3000'den 3600'e çıkan 25 yıllık bir polis, hemşirenin emekli aylığı 5 bin 275 liradan 6 bin 432 liraya çıkacak.
3000 ek gösterge ile 180 bin lira olan ikramiyeler yeni düzenleme sonrası 36 bin lira artarak 216 bin liraya yükselecek. Tazminat yansıtma oranlarında da Memur-Sen'in önerisiyle güncellemeye gidiliyor. Yüzde 55'ten başlayan kamu görevlilerinin göstergeleri yüzde 255'e kadar çıkıyor. Tazminat yansıtma oranları artarsa, bazı kamu görevlilerinin ek göstergesi artamasa bile maaşları yükselecek.
Ek gösterge düzenlemesinin kabul edilmesi halinde ise Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre ek gösterge rakamları farklılık gösterirken ek gösterge yükseldikçe emekli ikramiyesi ve emekli aylığı da artıyor.
Tazminat yansıtma oranının 3000 ek göstergenin altındaki memur için de artırılması öngörülürken yapılan çalışmaya göre mevcut ek göstergelere ek olarak hiyerarşik denge gözetildi. Daire başkanları, il ve ilçe müftüleri, bakanlıkların il müdürleri ve yardımcıları, genel müdür yardımcıları gibi idareciler hiyerarşik denge amacıyla ek göstergesi yükseltilecek olanların başında yer alıyor.
Yeni düzenleme ile ek göstergesi 3000 olan kamu çalışanının ek göstergesi 3600’e yükseltildiğinde tazminat yansıtma oranı da 85’ten 145'e yükselecek. 30 yıllık hizmet süresi olan kamu çalışanının emekli ikramiyesinde ise 45 bin TL’ye yakın bir artış olacak. 25 yıllık hizmet süresinin ardından emekliye ayrılan bir öğretmen bugün 5 bin 245 lira alıyorsa yeni düzenlemeyle emekli maaşı 6 bin 400 lira olacak. 25 yıllık hizmeti olan hemşire, polis, din görevlisi 38 bin lira daha fazla ikramiye alacak.