Türkiye’de ikamet izni olmayan göçmenlerin il ve ilçe bazında tespit edilerek sınırdaki kamplara gönderilmesi için hazırlık yapılıyor. İdlib'deki briket evlerin bir an önce bitirilmesi talimatı verildi. Suriyelilerin şehirlerde toplu hâlde yaşamaları önlenecek. Kaçak mülteci çalıştıranlara karşı denetim artırılacak.
Türkiye’de mülteci politikası için hükûmet yeni bir yol haritası hazırlıyor. İkamet izni olmayan mültecilerin, Suriye sınırındaki kamplara gönderilmesi için hazırlıklar başlatıldı. Şehirlerde toplu hâlde yaşamaları önlenecek. Kaçak mülteci çalıştıran işverenlere sıkı denetim geliyor. Suriye sınırındaki kamplarda hazırlıklar da hızlandırıldı.
Son dönemde tartışmaya açılan mülteci politikası için hükûmet yeni bir yol haritası hazırlıyor. Bu kapsamda, Türkiye’de il ve ilçe bazında özellikle ikamet izni olmayan göçmenlerin tespit edilerek, sınırdaki kamplara gönderilmesi, mültecilerin başta büyükşehirler olmak üzere toplu olarak bir mahalle veya semte yaşamalarının engellenmesi ve kayıt dışı mülteci çalıştırılmasının önüne geçilmesi için hazırlık yapılıyor.
AK Parti milletvekillerinin sahada yaptıkları çalışmalarda ve parti yönetiminin kamuoyu araştırmalarında Türkiye’deki Suriyeli ve Afgan göçmenlerle ilgili özellikle ‘ucuz ve kaçak işgücü sağlamaları nedeniyle işsizliği artırdıklarına’ yönelik şikâyet ve tespitler yer alıyor. Birçok milletvekili seçim bölgelerindeki çalışmalarında vatandaşın ‘Suriyeli göçmenlerle’ ilgili şikâyetini dile getirdiğini, özellikle bu göçmenlerin şehirlerin belli bölgelerinde kümelendiğini, kendilerine özgü hayat alanları oluşturduklarını gözlemlediklerini söylüyor. AK Partili vekiller bu tespitlerini Genel Merkez yönetimine ve zaman zaman ilgili Bakanlara da aktarıyor.
Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden sonra başlayan yeni mülteci göçü tartışmaları ile birlikte hükûmet bu konuyu gündemine alarak yeni bir eylem planı oluşturulmasını tartışıyor. Öncelikli olarak Afgan göçüne karşı sınırlar takviye edilip, Türkiye-İran sınırındaki duvar inşa çalışmalarına hız verildi. Sınırdaki alay konumundaki birlik, tugay seviyesine çıkarıldı. Jandarma, 9 tabur, 44 karakol ve 150’ye yakın kulede görev yapmaya başladı. Sınırda 7-8 ‘kör noktada’ gerçekleşen kaçak geçişlere karşı da tedbir alındı, personel takviyesi yapıldı. Bir yandan da Türkiye’nin 81 iline yayılan Suriyeli göçmenlerin, Suriye sınırındaki kamplara gönderilmesi için hazırlıklar başlatıldı. Bu kapsamda Türkiye genelinde il ve ilçe bazında ikamet izni olmayan mültecilerle ilgili bir çalışma yapıldığı belirtildi. Kaydı olmayanların yerleştirilecekleri sınırdaki kamplarda hazırlıklar hızlandırıldı. İdlib’de Suriyeli mülteciler için inşa edilen briket evlerin bir an önce bitirilmesi ve sayılarının artırılarak, Türkiye’de izni olmayanların bu evlere yerleştirilmesinin planlandığı belirtildi.
Hükûmet ayrıca, Suriyeliler başta olmak üzere il ve ilçelerde mültecilerin belli bölgelerde toplu hâlde yaşamalarının ve kolay hareket etmelerinin önüne geçmek için çalışma yapıyor. İkamet izni ve çalışma izni olmayan mültecilerin ülkelerine veya Suriye sınırındaki kamplara gönderilmesi için teşvik edici politikalar belirlenecek. ‘Ucuz iş gücü’ mantığı ile kaçak olarak mülteci çalıştırdığı tespit edilen iş yerleri ve işverenler mercek altına alınacak. Denetimler artırılacak, kaçak mülteci çalıştıranlara yüksek para cezası verilecek.
AK Parti kaynakları, yeni göçmen politikası konusunda yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verirken “Özellikle büyükşehirlerde gettolaşmaya başladılar. Bu çok büyük bir sıkıntı. Afgan mültecilerle ilgili tartışmalar da başladı. Dolayısıyla toplumda bu konularda var olan hassasiyet biraz daha arttı. Bu hassasiyeti dikkate alarak, mültecilere yönelik yeni tedbirler, belki geri dönüşlerini teşvik edecek politikalar belirlenecek” değerlendirmesini yaptı.