Şiddete maruz kaldı mücadeleyi seçti, mor forma projesiyle kadınlara destek oldu

Hayatında iki kez şiddetle karşı karşıya kalan Samsunspor Başkanının kızı Zeycan Yıldırım, kadına karşı şiddetle mücadele amacıyla vakıf kurdu. Vakıf, Samsunspor ile mor forma projesini başlatarak şiddet gören kadınlara destek oluyor. Ayrıca vakıf kadınlara ‘öz savunma’ eğitimi veriyor. 

Şiddete maruz kaldı mücadeleyi seçti, mor forma projesiyle kadınlara destek oldu
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
25.11.2022
saat ikonu 16:33
|
GÜNCELLEME:
25.11.2022
saat ikonu 16:33

Dünyada kadına yönelik şiddet  ve taciz olaylarında ciddi bir artış yaşanıyor. Bazen yaşanan olay ortaya çıkarılsa da çoğu zaman çeşitli nedenlerden dolayı üstü kapatılıyor. Şiddete maruz kalan kadınlardan biri de Samsunspor Başkanı, iş insanı Yüksel Yıldırım’ın kızı Zeycan Yıldırım. Yaşamı boyunca iki kez şiddete maruz kalan Yıldırım, yaşadıklarını sineye çekmek yerine şiddete karşı mücadeleyi seçti ve Garip – Zeycan Yıldırım Vakfı’nı kurdu. Yüzlerce kadına savunma eğitimi veren vakıf, ayrıca kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak için pek çok projeye imza atıyor. Bu kapsamda vakıf, Samsunspor ile mor forma projesini başlattı. Böylece satılan her formanın yüzde 10’u şiddet gören kadınların hayatına dokunacak. TGRT Haber’de Özay Erad, projenin detaylarını araştırdı ve şiddete maruz kalan kadınların ilham veren mücadelesini aktardı. 

Yaşamında iki kez şiddete maruz kalan Zeycan Yıldırım yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ben de şiddete maruz kaldım 14 yaşındayken. Yanımda 11 yaşındaki kuzenim vardı.  ABD’deydik ve eve yürüyorduk. Kuzenimle yürürken araçtakilerin sözlü tacizine maruz kaldım. Araçtakiler inip bize doğru yürümeye başlayınca tarladaki ekinlerin arasına saklandık. Gece lambalarıyla bizi bulmaya çalışıyorlardı. Şanslıydık çünkü saklanmayı başardık.”

#haber#

MOR FORMA PROJESİYLE KADINLARA DESTEK 

Yıldırım, şiddetle ikinci kez 23 yaşındayken Türkiye’de yüz yüze geldi. Yıldırım yaşadığı bu olayı şöyle anlatıyor: “İstanbul Yeniköy içinde bir tanıdığım taksici vardı. Hep onu kullanıyordum, memleketlimdi. Bir cumartesi akşamı arkadaşlarımın yanına götürmesini istedim. Araçtan inerken çok kalabalık olabileceğini ve gece de olsa aramamı, kimseye güvenmememi söyledi.  Beni bulunduğum noktadan aldı ve sonra rotasını değiştirdi. Issız bir yere götürdü. Sonra vazgeçip evime götürdü. Bunu babama söylemedim. 2015’te böyle bir bilinç yoktu. O zaman şikayet etmekten utandım, bu kez gece çıkmasaydın, bunu giymeseydin diyecekler diye çekindim” dedi. 

450 KADIN KENDİNİ SAVUNMAYI ÖĞRENDİ

Yaşadığı bu durumdan sonra kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalık oluşturmak isteyen Yıldırım,  Garip – Zeycan Yıldırım Vakfı’nı kurdu. Kadına Yönelik Şiddete Karşı mücadele yürüttü. Samsunspor ile mor forma projesini başlattı. Satılan her mor forma parasının yüzde 10’u şiddet gören kadınlara gidiyor. Ayrıca vakıfta savunma eğitimleri de veriliyor. Bugüne kadar tam 450 kadın, vakıfta kendini savunmayı öğrendi. 

3 KADINDAN 1’İ YAŞIYOR 

Samsunspor Kulübü Derneği Yöneticisi Arzu Uslu konuya ilişkin şunları söyledi: “Darp olarak ya da bir güç olarak söylemiyorum mobing de bir şiddettir. İş yerinde yaşadığınız özellikle kadınların yaşadığı şiddetler var.  Tacizler ya da başka türlü şiddet var, fark etmez adı şiddet olur ama farklı olur” dedi. Uslu farkındalık amacıyla Samsun’da bir gece düzenlediklerini belirtti.  

SALDIRI KARŞISINDA NE YAPILABİLİR? 

Bağırınız

Kaçınız 

Güvenlik güçlerini arayınız. 

Şayet kaçamıyorsanız;

Saldırganın hassas bölgeleri olan gırtlak, kulak, göz, genital bölge, eklemlere vurunuz.  

ETİKETLER
#taciz
#samsunspor
#kadına yönelik şiddet
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.