Sokak köpekleriyle için önemli bir adım atıldı. Çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan sokak köpekleri artık devlet meselesi oldu. Toplumun kanayan yarası haline gelen sorunun çözümü için atılacak adımlar Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na girdi.
Sokaklarda yürümek, caddelerde dolaşmak artık imkansız hale geldi. İnsanların yaşam alanları başıboş köpekler tarafından işgal edildi. Toplumdan gelen taleplere rağmen ne bakanlıklar ne de belediyeler soruna el attı. Çok sayıda kişi sokak köpekleri yüzünden ya canından oldu ya da yaralandı. Şikayetler gün geçtikçe artmaya başlayınca sokak köpekleri artık devlet meselesi oldu. Toplumun kanayan yarası haline gelen sorunun çözümü için atılacak adımlar Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na girdi.
AK Parti'nin yaptırdığı araştırmalarda ekonomi, sığınmacılar ve trafikten sonra en büyük problemin sokak köpekleri olduğu tespit edildi. Özellikle İstanbul ve Ankara'da bunun çok büyük bir sorun haline geldiği belirlendi. Bunun üzerine Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri olan başıboş köpeklerle ilgili hükûmet çözüm önerileri üzerinde çalışma başlattı.
Başıboş köpeklerle ilgili atılacak adımlar, 2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na da girdi. Programda sahipsiz hayvanların şehir hayatını olumsuz etkilememesi için alınacak önlemler sıralandı. Yerel yönetimlerin daha aktif çalışması ve sokak köpekleriyle mücadelede etkin olmaları için yeni uygulamaların hayata geçirilmesi kararı alındı.
Yerel yönetimlerin şehirlerdeki sahipsiz hayvanların sağlık, beslenme ve barınma ihtiyaçlarına yönelik faaliyetleri için alternatif yöntemler geliştirilecek. Bu çerçevedeki projeler teşvik edilecek ve desteklenecek. Bu doğrultuda, 2024 yılı içinde belediyelerin sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için birlik oluşturması sağlanacak. Ayrıca en az 10 barınak projesine destek verilecek.
Cadde ve sokaklardaki sahipsiz hayvanların şehir hayatını olumsuz etkilemeyecek şekilde uygun yerlerde barındırılmasına yönelik çerçeve bir mevzuat hazırlanacak. Başıboş köpeklerle ilgili atılacak adımlardan Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mahallî yönetimler ve diğer ilgili kurumlar sorumlu olacak.