Çatalhöyük'te gerçekleşen kazıda 8 bin 600 senelik ekmek bulunması geçmişin perdesini araladı. Çatalhöyük'te üstten gerilen ve birbirine bitişik kerpiç evlerin olduğu "Mekan 66" alanında eski fırın yapısı ortaya çıktı. Kentleşmenin ilk yaşandığı bölgeden tarih aydınlatıldı.
Konya'nın Çumra ilçesinde gerçekleşen kazı çalışmaları sonucunda 8600 yıllık ekmek bulundu. Hasar görmüş olan fırının etrafında arpa ve buğday tohumları olduğu tahmin edilen kalıntılar dikkat çekti.
Çatalhöyük'te gerçekleşen kazı sonucunda 8 bin 600 senelik ekmek kalıntısı bulundu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılan araştırmalar sonucunda süngerimsi yapının detaylarını ortaya çıkardı.
Kazı Heyeti Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan bulunan ekmekle ilgili yaptığı konuşmada " "Gıda arkeolojisinin başlangıç noktasının yine Anadolu olduğunu söylememiz gerekiyor. Çatalhöyük burada çok önemli duraklardan biri. 2021'de keşfettiğimiz bir bulgu." ifadelerini kullandı.
Fırının köşesinde yuvarlak ve süngerimsi kalıntının detaylı araştırma sonucu ekmek olduğu ortaya çıktı. İnce bir kil ile kaplı olmasından dolayı günümüzde kadar gelebildi.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde gerçekleşen çalışmalarda radyo karbon testleri yapılırken milattan önce 6 bin 600'e kadar gidebileceği öğrenildi.
Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, mayalanmış ekmeğin ilk örneğine Mısır'da rastlandığını belirtirken Çatalhöyük'te bulunan kalıntının dünyanın en eski ekmeği olabileceğini ifade etti.
Yapılan çeşitli analizler ve çalışmalar sonucunda 8 bin 600 senelik bir ekmek olduğu ortaya çıktı. Somun ekmeğinin küçültülmüş hali olarak tanımlanırken ortasına parmakla basıldığı ve fırına girmediğini anladıklarını belirttiler.
Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlisi Salih Kavak, bulunan kalıntı hakkında açıklamalarda bulunurken hipotezin doğrulanması için geniş kapsamlı analizlerin yapılması gerektiğini ve detaylı bakıldığında hava boşluklarının çok net olduğunu söyledi.
Nişasta tanelerinin bulunması üzerine kesin olarak emin olan araştırmacılar kimyasal içerikleri incelediğinde içerisinde mayalanma göstergeleri buldu.
Analizler sonucu mayalandığını, bekletildiğini ve pişirilmediğini gösterirken daha önce böyle bir buluşla karşılaşılmadı. Bu nedenle bilinen en eski ekmek olduğunu araştırmacılar söylüyor.