Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda kazı çalışmaları devam ederken Osman Hamdi Bey tarafından 134 sene önce başlaması dikkat çekti. Başkanlığını bir Türk'ün yaptığı ilk kazı olarak bilinirken çalışmaları Prof. Dr. Bilal Söğüt sürdürüyor. Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan bölgede kent giriş yapısı ve dükkanlar ortaya çıkıyor.
Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan bölgede kazı çalışmaları sürerken kentin giriş kapısı ortaya çıkıyor. Kazı çalışmaları Osman Hamdi Bey tarafından 134 sene önce başlamıştı.
Geleceğe Miras Projesi kapsamında gerçekleşen kazı çalışmaları devam ederken dükkanlar ve kentin giriş kapısı gün yüzüne çıkıyor. Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Söğüt, restorasyon ve çizim çalışmaları yapıldığını belirtti.
Lagina'nın 8,5 kilometre uzağındaki Stratonikeia Antik Kenti'nin iki dini merkezinden biri olduğunu ifade eden Söğüt, antik dönemde törenler yapıldığını ve Doğu Akdeniz'den İspanya'ya kadar 22 ülkeden insanın törenlere katıldığını paylaştı. Bu nedenle bölgenin önemli olduğu da söyleniyor.
Çalışmaları yürüten Prof. Dr. Bilal Söğüt, "İnsanlar kutsal alana girmeden önce burada hangi dükkanları görüyorlar, burada ne tür yapılar var, yazıtlardan bildiğimiz yapıların hangisi bu tarafta onu öğrenmek istiyoruz." ifadeleri ile çalışmalardaki amaçlarını açıkladı.
Helenistik ve Roma döneminden emin olunan bölgelerde çalışıldığı belirtilirken 2 bin 400 sene öncesinden günümüze kalıntılar olduğu belirtildi.
Süreçlerin tamamının ortaya çıkarılması hedeflenirken yapıların hangi seviyede korunacağına da karar verilecek. Söğüt, çıkan blokların 3D programlama ile birleştirdiklerini ve sergileme konusunda karar vereceklerini paylaştı.
Hekate'nin meşalesi ile milattan sonra 2. yüzyıla ait figürlü Korinth sütun başlığı bulundu. 3000 senelik Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yürütülen gerçekleştirilen çalışmalarda 2. yüzyıla ait figürlü Korinth sütun başlığı dikkatleri üzerine çekti.
Çalışmaları yürüten Söğüt, Buranın giriş kısmının nasıl olduğuyla ilgili birtakım tespitler yapmıştık. Yeni kazılar ile insanların antik dönemde Stratonikeia'dan çıktığında sonra nasıl bir yol ile kutsal alana girdiklerini, girişteki yolun her iki yanında hangi yapıların bulunduğunu ortaya çıkarmak için kazılar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.