Harvard Üniversitesi tarafından "kopya" sanılıp satın alınan 700 yıllık tarihi belgenin gerçek olduğu ortaya çıktı. 1000 liraya satın alınan belgenin gerçek değerinin yaklaşık 830 milyon lira olduğu ifade edildi. Tarihi belge yıllar boyunca üniversitenin hukuk fakültesinin arşivlerinde unutulmuş.
Dünyanın en önemli tarihi belgelerinden biri olarak kabul edilen Magna Carta2nın yüzyıllardır kayıp olduğu düşünülen bir nüshası Harvard Üniversitesi'nin hukuk fakültesinde bulundu.
Üstelik belgenin üniversite sırasında 1946 sırasında sahtedir düşüncesiyle yalnızca 20 sterline (güncel kur ile 1.039 TL) satın alındığı belirtildi.
1215 yılında Kral John adına Canterbury Başpiskoposu tarafından kaleme alınan Magna Carta, İngiltere'de asilerle barış sağlamak amacıyla yazılmıştı. Magna Carta'nın günümüzde birçok ülkenin anayasal temellerini oluşturan belgelere ilham verdiği biliniyor.
Orjinal belgenin yalnızca altı tanesinin kaldığı düşünülüyordu. Taki ki Kings's College London ve East Anglia Üniversitesi'nden tarihçilerin Harvard'ın elindeki belgeyi incelemesine kadar.
Tarihçiler tarafından yapılan incelemelerde Hardvard'ın elinde bulunan ve sahte olduğu düşünülen belgenin yazı tipi, boyutu ve karakter uzantıları incelendiğinde orijinal Magna Carta ile birebir örtüştüğü tespit edildi.
Belgenin detaylı analizinde, büyük harf "E" ile başlayan "Edwardus" ifadesi ve uzatılmış karakterler, daha önce bilinen altı orijinal belge ile tıpatıp aynı çıktı.
Belgenin gerçek değerinin ise 16 milyon sterlin (Güncel kur ile 831 milyon 655 bin 840 TL) olduğu belirtildi.
Tarihçiler belgenin 1327 yılında Appleby bölgesine gönderilen ve o zamandan beri kayıp olan Magna Carta Nüshası olabileceğini düşünüyor.
Harvard Kütüphanesi'nde belgeye uygulanan ultraviyole ışık ve spektral görüntüleme teknikleri, metnin diğer orijinallerle tam uyum sağladığını ortaya çıkardı.
Belgeyi inceleyen tarihçilerden Prof. Nicholas Vincent "Dünyanın en tanınan tek tarihi belgesi nedir diye sorarsanız çoğu kişi Magna Carda olduğunu ifade eder. Magna Carta hem batı siyasi geleneğinin hem de anayasa hukukunun simgesidir" ifadelerini kullandı.