Yanıkların çeşidine ve derecesine göre müdahaleler farklılık gösterir. Küçük yanıklarda (%5’den az) genellikle hastanede tedavi değil evde tedavi ile kısa sürede geçer. Ciddi yanıklarda ise ilk olarak sakin olup ilk yardımı aramak gerekir. Genellikle erişkinlerde % 20, çocuklarda üzeri yanıklar büyük yanıklardır ve hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Elektrik yanığı, sıcak su yanığı, kimyasal yanıklar, ciddi yanıklarda ilk müdahale büyük önem taşır. Peki, yanıklara ilk müdahale nasıl olur, neler yapılmalı?
Çoğu kişi, nedene ve yaralanma derecesine bağlı olarak ciddi sağlık sorunları olmadan yanıklardan kurtulabilir. Yanıklar derecesine göre bazen 1 hafta bazen ise boyutuna bağlı olarak günler, aylar, yıllar sürebilir. Birinci derece yanıklar minimal cilt hasarına neden olurken, üçüncü yanıklar ciddi tedavi gerektirir. Çeşitli şekillerde oluşan yanıklar, farklı tedavi gerektirir.
Termal yanıklar: Bu yanık türünde deri üzerinde bozulmalar meydana gelir. Doku hücrelerinde ölümüne ve yanmasına sebep olur. Sıcak metaller, kaynar sıvılar, buhar ve alevler ciltle temas ettiğinde termal yanıklara neden olabilir.
Radyasyon yanıkları. Bu yanık türlerinin sebebi arasında güneşin ultraviyole ışınlarına veya X ışını gibi radyosyon ışınlarına uzun süre maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır.
Kimyasal yanıklar. Bu yanıkların göze gelmemesine önem verilmeli. Kimyasal yanıklar asit içerdiğinden zararıda büyüktür. alkaliler, deterjanlar veya çözücülerden kaynaklanır.
Elektrik yanıkları. Bu yanıklar, alternatif akım (AC) veya doğru akım (DC) olmak üzere elektrik akımından kaynaklanır.
Yanıklar derecelere ayrılır. Yanıklar cilt yüzeyine etkisine göre; birinci, ikinci veya üçüncü derece olarak sınıflandırılır.
Birinci derece (yüzeysel) yanıklar
Birinci derece yanıklar cildin dış katmanına etkilidir. Yanık bölgesi kırmızı, ağrılı, kuru ve kabarcıksız şekilde tedavi edilir. Örnek olarak hafif güneş yanığı verilebilir.
İkinci derece (kısmi kalınlık) yanıklar
İkinci derece yanıklar epidermisi ve cildin dermis tabakasının bir kısmının hasarını içerir. Yanık bölgesi kırmızı renkte, kabarık, şiş ve ağrılı olabilir.
Üçüncü derece (tam kalınlık) yanıklar
Üçüncü derece yanıklar, derinin altındaki kemiklere, kaslara ve tendonlara da zarar verebilir. Ciddi olan bu yanıklar sinir uçlarını tahrip ettiği için bölgede ağrı gibi herhangi bir his oluşmaz.
Ağır yanık vakalarında hastanede tedavi edilmeden önce yapmanız gerekenler;
Elektrik yanıklarında nasıl davranılmalı;