Tgrt Haber

Çin'den otomobil fiyatlarını düşürecek hamle! 9 marka Türkiye pazarında

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
09 Kasım 2023 12:25 - Güncelleme : 09 Kasım 2023 12:53
Çin'den otomobil fiyatlarını düşürecek hamle! 9 marka Türkiye pazarında
çin,otomobil

Türkiye'yi Avrupa ile arasında köprü olarak gören Çin otomotiv markaları, Türkiye operasyonlarını artırmaya devam ederken pazara sundukları elektrikli modellerle de rekabete ortak oluyor.

Son dönemde oldukça yüksek seyreden otomobil fiyatları, alternatif ülke üretimi araçların pazara girmesinin yolunu açtı. Türkiye otomotiv pazarındaki potensiyel birçok ülkeden üreticiyi cezbederken Çin'in gittikçe artan yatırımları dikkat çekmeye başladı.

Son olarak Çin firması BYD, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) listesine dahil olurken pazardaki Çin menşeli marka sayısı 9'a, toplam marka sayısı ise 51'e çıktı.

Tüm markalar incelendiğinde Fransız ve Alman firmalarının ağırlıkta olduğu görülürken Güney Kore ve Japonya markaları da pazarda güçlü oyuncular olarak öne çıkıyor. Ancak Çin de pazardaki payını her geçen gün artırarak sektörün önemli bir oyuncusu olma yolunda hızla ilerliyor. 

Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Voyah, Hongqi, DFSK ve BYD gibi Çin markaları Türkiye'de satışa başladı. DFSK ve Chery içten yanmalı motora sahip otomobilleri Türkiye pazarında satışa sunarken, MG, hem elektrikli hem içten yanmalı, diğer markalar da elektrikli modelleriyle Türkiye'de boy gösteriyor.

CHERRY EN ÇOK SATAN ÇİNLİ

  • Çin otomotiv firmalarının Türkiye'deki satış rakamlarına bakıldığında, yılın ocak-ekim döneminde Chery; "Omoda 5", "Tiggo 7 Pro" ve "Tiggo 8 Pro" modellerinde yakaladığı 31 bin 40 satış rakamıyla ilk sırada yer aldı.
  • "MG4", "MG HS", "MG ZS" ve "MG Marvel R" modelleriyle 9 bin 867 adetlik satış rakamına ulaşan MG ikinci sırada yer alırken "ET5" modeliyle ilgi gören Skywell de 2 bin 41 satışla üçüncü sırada yer buldu.
  • Leapmotor, "T03" modeliyle 310 adet satış gerçekleştirirken, Seres, "Seres 3" modeliyle 289 ve Hongqi de "E-HS9" modeliyle 15 satış yaptı.

PAZAR PAYI YÜZDE 4,54

Çin otomotiv firmalarının Türkiye'deki toplam satışları yılın 10 ayında 43 bin 562'ye, Türkiye pazarından aldıkları pay da yüzde 4,54'e ulaştı.

Türkiye pazarına yakın zamanda giren Voyah, DFSK ve BYD'nin satış rakamları ise henüz belirsiz. Ancak DFSK, C SUV segmentinde konumlanan "Fengon 500" ve "Fengon 5" modellerinin yanı sıra 4 ticari modeliyle 2024'e kadar 5 bin, BYD, "Atto 3" modeliyle yıl sonuna kadar 1500 ve lüks otomobil markası Voyah da "Free Apolo" modeliyle yıl sonuna kadar 200 adet satış yapmayı hedefliyor.

Diğer yandan, Çin markalarının Türkiye'de üretim yapacağına yönelik iddialar sektörde yankı buluyor. Türkiye'nin Çin markaları için üretim ve batarya yatırımı anlamında en büyük adaylardan biri olduğu vurgusu belirtiliyor. 

FİYATLAR DÜŞEBİLİR TAHMİNİ

Ayrıca Türkiye'yi AB'ye açılan bir köprü olarak gören Chery ve DFSK gibi markaların yöneticileri gelecek dönemde yatırım planlarının daha güçlü şekilde masaya yatırmayı hedefliyor.

Çin üretimi araçlar, bu ülkedeki ucuz iş gücü nedeniyle Avrupalı muadillerine göre daha cazip fiyatlarla satışa sunuluyor. Uzmanlara göre marka sayısına paralel olarak rekabetin de artması sektörde Çin kaynaklı bir fiyat gerilemesinin önünü açabilir.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...