Oto yıkamacılara göre birçok sürücü aracını kendi temizlerken bir noktayı temizlemeyi unutuyor. Uzmanlara göre bu nokta tuvaletten bile 9 kat daha bakteri barındırıyor. Sürücülerin kesinlikle arabalarına ilk bindiğinde silmesi gereken o yer açıklandı.
Genel olarak sürücüler otomobillerini kendi bahçelerinde veya sokakta yıkamayı tercih ediyor. Ancak profesyonel olmadıkları için bazı noktaları ya yeterince temizlemiyorlar ya da atlayıp unutuyorlar.
Bu temizlenmeyen yerlerde ise zamanla bakteriler çoğalmaya başlıyor. Özellikle sürekli eliniz ile temas ettiğiniz bu alanlar adeta bir mikrop yuvası haline geliyor.
Otomobil uzmanları tarafından sürücülerin temizlemeyi en çok atladığı yer açıklandı.
Oto yıkamacı James Taylor, İngiliz basını The Mirror'a verdiği röportajda sürücülerin büyük bir çoğunluğunun arabalarında direksiyon simidini temizlemiyorlar.
Direksiyon simidinde biriken bakteriler uzun sürede cep telefonu veya otobüs tutamaçları gibi çok kullanılan alanlardan bile daha fazla oluyor.
Araç temizliği konusunda uzmanlaşmış olan Taylor, yüzeydeki temizliğe sürücülerin aldanmaması gerektiği belirtiyor.
Taylor yaptığı açıklamada "Bentley gibi lüks araçlarda bile, görünüşte pırıl pırıl olan direksiyonlarda yaptığımız testlerde, bakteri seviyesi inanılmaz çıkıyor" dedi.
Taylor'a göre sürücüler yemek yiyor, telefonla kullanıyor, yüzlerine dokunuyor ve sonra elleriyle her seferinde direksiyonu tutuyorlar.
Bu da direksiyon simidinde ter, yağ, yiyecek kalıntıları, öksürük ve hapşırık damlacıklarının birikmesine neden oluyor.
2011 yılında yapılan bir araştırmada, tuvaletlerde santimetrekare başına 80 bakteri türü bulunurken, direksiyonlarda bu sayının 700'e çıktığı belirtiliyor.
Direksiyonlarda bulunan en yaygın bakteri türlerinin başında ise bacillus cereus geliyor. Pirinç, makarna, patates ve böreklerde görülen bu bakteri gıda zehirlenmesine yol açıyor.
Taylor'a göre direksiyon temizliği haftalık olarak yapılmalı. Önce araç içi yüzeyler için özel temizleyiciler veya deri/plastik uyumlu antibakteriyel bir bez almalısınız. Daha sonra direksiyonun sadece dış yüzeyini değil, dikiş aralarını ve girintileri iyice silmelisiniz.
Silme işlemi sona erdikten sonra direksiyonun kurumasını beklemelisiniz. Aksi halde trafiğe çıkarsanız direksiyonu tutmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu basit işlem sayesinde direksiyonunuzdaki biriken bakterileri yok edebilirsiniz.