Birçok sürücü genelde arabaya biner binmez şarkı açıyor. Psikologlara göre bu davranış kazaya davetiye çıkarıyor. Yapılan son araştırmalara göre arabada sürücüler tarafından dinlenen bazı tarz müzikler kaza yapma olasılığını arttırıyor. Arabada dinlenmemesi gereken tehlikeli müzik tarzı açıklandı.
Sürücüler genel olarak direksiyon başında geçtiklerinde kemerlerini bile bağlamadan müzik açmayı tercih ediyorlar. Ancak yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki bu davranış biçimi kazaya davetiye çıkartıyor.
Bazı müzik türlerinin sürücüler üzerinde tehlikeli etkiler yarattığı ortaya çıktı.
Özellikle dakikada 120 vuruş (BPM) ve üzerindeki hızlı tempolu parçalar farkında olmadan sizi kuralları çiğneyen bir sürücüye dönüştürüyor. 2003 yılında yapılan bir araştırmada aşırı baslı ya da agresif sözlere sahip şarkıların sürücülerde kırmızı ışıkta geçmek, hız sınırı aşmak gibi tehlikeli davranışları tetiklediği ortaya çıktı.
Psikologlara göre bu durumun yüksek tempolu müziğin beyindeki tehlike işleme bölgesini uyarması nedeniyle yaşanıyor. Tehlike işleme bölgesi uyarılınca beyin "kaç ya da savaş" tepkisi devreye sokarak düşünmeden tepki vermenize neden oluyor.
Yani refleksleriniz devreye girerken mantığınız bir kenara çekiliyor. Bunun sonucunda da kazalar kaçınılmaz oluyor.
Araştırmacılar, en güvenli sürüş temposunun kalp atış hızıyla uyumlu olan 60-80 BPM arası müzikler olduğunu ifade ediyor. Bu tempodaki şarkılar sürüş sırasında zihinsel sakinlik sağlıyor ve yola odaklanmanızı kolaylaştırıyor.
Trafikte araba kullanırken daha sakin ve yavaş şarkıları tercih etmeniz güvenliğiniz için daha iyi olacaktır.
Brunel Üniversitesi'nde yapılan başka bir çalışmada ise direksiyon başında şarkı söylemenin zihinsel yükü arttırdığını ortaya çıkardı. Simülasyona sokulan sürücüler müzik dinlerken karşılaştıkları tehlikelere daha geç tepki verdi.
Sözlü ve yüksek sesli müzikler, duygusal uyarılmayı ve saldırganlığı arttırıyor. Kadın sürücülerin bu durumundan erkeklere göre daha çok etkilendiği gözlemlendi.