10 ülkenin Büyükelçiliği’nden 'Osman Kavala serbest bırakılmalı' açıklaması gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin iç işlerine karışıldığını ifade ederek bu büyükelçilerin istenmeyen kişi ilan edileceğini açıklamıştı.
Büyükelçiler geri adım atınca istenmeyen adam ilanı gündemden kalktı. Ancak yine de zorlayıcı diplomasi sürecek.
Türkiye’nin egemenlik haklarını açık şekilde ihlal girişiminde bulunan büyükelçilerin bürokratik talep ve işlemlerini yavaşlatıcı uygulamalar devreye sokulacak. Büyükelçilerin üst düzey görüşme, randevu talepleri karşılanmayacak ya da ağırdan alınacak. Büyükelçilere birçok konuda erişim kısıtlaması uygulanacak. Büyükelçilerin bu süreçte zorlayıcı diplomasinin en ağır yöntemi olan “yok sayma” uygulaması ile de karşı karşıya kalmaları olası bir durum.
Ankara, Viyana Sözleşmesi’ne atıf yapan geri adım açıklamasının gelmemesi halinde uygulanacak yaptırımın detaylarını da çalışmıştı. Bu doğrultuda üç seçenek hazırlanmıştı. Büyükelçiler nota verilerek veya yazılı ya da sözlü uyarı ile ülkelerine geri gönderilecekti. Ancak 10 ülkeden geri adım gelince bu karardan vazgeçildi.