Yüksek Seçim Kurulu'nun, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için belirlediği propaganda serbestliği ve seçim yasaklarına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
YSK'nin, 31 Mart'ta yapilacak yerel seçimler için belirledigi propaganda serbestligi ve seçim yasaklarina iliskin karari Resmi Gazete'de yayimlandi.
Buna göre, propaganda serbestligi ve bazi seçim yasaklari, oy verme gününden önceki 10'uncu gün olan 21 Mart 2024 Persembe sabahi baslayacak ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek.
Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarinin gösterdigi meydanlarin disinda toplu olarak sözlü propaganda yapilmasi yasak olacak.
Açik yerlerde, günesin batmasini müteakip ikinci saatin sonundan günesin dogmasina kadar toplu olarak sözlü propaganda yapilamayacak.
Seçime katilan siyasi partiler ve bagimsiz adaylar adina kapali yer toplantisi yapilabilecek.
6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle "genel hayata etkili afet bölgesi" olarak kabul edilen yerlerde, kapali yer toplantisi yapilabilecek uygun bir yer olmamasi halinde ilçe seçim kurulunca uygun bulunacak yerler "kapali yer" olarak belirlenecek.
Mabetlerde, okullarda, kisla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislerle askeri mahfillerde ve kamu hizmeti görülen diger yerlerde kapali yer toplantisi yapilamayacak.
Seçime katilan siyasi partiler ve bagimsiz adaylar, 1 Ocak 2024'ten 30 Mart 2024 saat 18.00'e kadar, yazili basinda ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak, sözlü, yazili ve görüntülü propaganda yapabilecekler.
Vatandaslarin elektronik posta adreslerine, tasinabilir veya sabit telefonlarina görüntülü, sesli veya yazili mesaj göndermek suretiyle propaganda yapilamayacak. Ancak siyasi partiler, kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazili mesaj gönderebilecek.
Oy verme gününden önceki 10 gün içinde yazili, sözlü ve görsel basin ve yayin araçlari ile kamuoyu arastirmalari, anketler, tahminler, bilgi ve iletisim telefonlari yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayin lehinde veya aleyhinde ya da vatandasin oyunu etkileyecek biçimde yayin yapilmasi ve bunlarin herhangi bir surette dagitilmasi yasak olacak.
Bu sürenin disinda yapilacak yayinlarin tarafsizlik, gerçeklik ve dogruluk ilkelerine uygun olmasi gerekecek.
Kamuoyu arastirmalari ve anketlerin yayinlanmasi sirasinda, arastirmanin hangi kurulus tarafindan yapildiginin, denek sayisinin ve arastirmanin kim tarafindan finanse edildiginin açiklanmasi zorunlu olacak.
Propaganda döneminin baslangiç tarihinden bitisine kadar halkin huzur ve rahatini bozmamak kaydiyla açik yerlerde, günesin batmasini müteakip ikinci saatin sonuna kadar hoparlörle propaganda yapilabilecek. Ancak baska bir parti veya bagimsiz aday adina açik ya da kapali yer toplantisi yapilan saatlerde, bu toplantilarin yapildigi yer ve binalardan isitilecek ve bu toplantilari rahatsiz edecek biçimde hoparlörle propaganda yapilamayacak.
Seçime katilan siyasi partiler ve adaylar, kendilerini tanitici nitelikte brosür, el ilanlari, parti bayragi, poster, afis veya ses ve görüntü içeren CD, DVD gibi her türlü yayini dagitmakta serbest olacak, belirtilen yayin veya malzemeleri dagitacak kisiler ise 18 yasini doldurmus olacak.
Siyasi partiler ve adaylar, belirtilen malzemeler disinda herhangi bir hediye ve esantiyon dagitamayacak, bunlari üçüncü kisiler ya da kurum ve kuruluslar araciligiyla dagittiramayacak.
Siyasi partiler ve adaylar, halkin huzur ve refahini bozmamak, yaya ve tasit trafigini engellememek kosuluyla önceden izin almaksizin stant açabilecek, bu konuda çikabilecek uyusmazliklarin çözümünde ise ilçe seçim kurullari yetkili olacak.
Propaganda için kullanilan el ilanlari ve diger her türlü matbuat üzerinde Türk bayragi ve dini ibareler bulundurulamayacak.
Siyasi partiler ve adaylar tarafindan yapilacak her türlü propaganda, Türkçenin yani sira farkli dil ve lehçelerde de yapilabilecek.
Siyasi partiler ve bagimsiz adaylar, seçim bürolari ile açik ve kapali yer toplantilari ile tasitlarina, 1 Ocak 2024'ten 30 Mart 2024 saat 18.00'e kadar parti bayragi, afis, poster, pankart gibi malzemeleri asabilecek.
Sehir içi veya sehir disinda toplu tasima amaciyla kamu hizmetlerinde kullanilan hava, kara, deniz ve rayli sistem tasitlarinda yer alan reklam yerleri ve araçlarinda, propaganda içeren her türlü yayin yapilmasi yasak olacak.
YSK, bir baska karariyla da Radyo ve Televizyonlarin Kurulus ve Yayin Hizmetleri Hakkinda Kanun'un 31. maddesinde yer alan siyasi reklamlara iliskin usul ve esaslari belirledi.
Buna göre, medya hizmet saglayicilari, seçimin baslangiç tarihi olan 1 Ocak 2024'ten 29 Mart 2024 Cuma saat 23.59'a kadar siyasi reklam yayinlayabilecekler.
Siyasi parti ve adaylarin siyasi reklamlarinda Türkçenin yani sira farkli dil ve lehçeler kullanilabilecek.
Ayni reklam kusaginda, seçime katilan siyasi parti ve adayin siyasi reklam yayinlanmasini istemesi halinde, o reklam kusaginda yayinlanacak siyasi reklamlarin istekliler arasinda kura çekilerek tespit edilecek, yayin disinda kalanlara ise istek halinde bir sonraki reklam kusaginda yayinlanmasi için öncelik verilecek.
Medya hizmet saglayicilari, yayinlayacaklari siyasi reklamlarin 6112 sayili Kanun'un 10. maddesi hükmünde yer alan esaslara tabi oldugundan, reklamlardan ayri olarak siyasi reklam kusagi düzenleyemeyecekler.