21 gün şekersiz beslenme diyeti, sağlık ve kilo kontrolü için popüler bir seçenek haline geldi. Bu diyet, basit karbonhidratları ve şeker içeren besinleri hayatımızdan çıkarmayı hedefliyor. Şekeri azaltmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri, bu diyeti cazip kılıyor.
Son dönemlerde dikkat çeken 21 gün şekersiz beslenme diyeti, şeker tüketimini sıfıra indirerek sağlık ve kilo yönetimine katkı sağlıyor. Bu diyet, şekerin vücut üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla tasarlanmış olup, özellikle kanser riskini düşürme potansiyeli taşıyor. İlave şekerin günlük kalori alımının yüzde 10'unu geçmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şekersiz beslenmenin kalp hastalıkları, obezite, diyabet gibi sağlık sorunlarını önleyebileceğini belirtiyor. 21 gün boyunca şekersiz beslenmek, kilo kaybını teşvik ederken, genel sağlık durumunu da iyileştiriyor. Bu diyet süresince hangi besinlerin tüketileceği ve hangilerinden kaçınılacağı, diyetin başarısı için kritik öneme sahip.
Günlük alınan ilave şeker miktarının, toplam kalori miktarının yüzde 10’undan daha az olması gerekiyor. Uzmanlar, ilave şekerin kalp hastalıkları riskini artırdığını, bunun yanı sıra obezite, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kronik iltihaplanma, metabolik sendrom, diş plakları ve boşluğu gibi rahatsızlıklara da davetiye çıkardığını belirtiyor. Şekersiz beslenme, şeker alımını azaltmak ve hatta kesmek gibi eylemlerle birlikte sağlanmakta olan bir beslenme düzenidir. Şeker kullanımını azaltmak, kilo kaybına teşvik eder, oluşabilecek sağlık sorunlarının da önüne geçer. Bu nedenle beslenme düzeninizden ilave şekeri tamamen çıkarmanız tavsiye edilmektedir.
21 gün, bilimsel olarak bir davranışın bilinçaltımıza yerleşerek bir alışkanlığa dönüşmesi için gerekli olan minimum süredir. İnsan vücudu, beyni 21 gün içerisinde içinde bulunduğu sürece alışmakta ve adapte olmaktadır. Bu nedenle şekersiz beslenmeyi hayatımızın bir parçası yapabilmemiz için de 21 gün ideal süreç olarak görülmektedir.
Yapılan araştırmalar, şekersiz bir beslenme planının insan sağlığını korumak adına oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Sağlıklı bir beslenme planında şeker oranını gözle görülür miktarlarda azaltmak, kilo vermeye yardımcı olabileceği gibi aşağıdaki sorunların da önüne geçecektir:
Son dönemlerin en popüler diyetlerinden biri olan 21 gün şekersiz beslenme, insan sağlığına doğrudan olumlu etkileri olan beslenme stillerinden biri olarak kabul ediliyor. 21 gün boyunca ilave şeker içeren besinlerden uzak durularak uygulanan bu diyet sonucunda, aşağıdaki olumlu sonuçlara ulaşmanız mümkün olacaktır:
Yeni bir beslenme düzenine alışılacak olan bu sürece yavaş yavaş geçiş yapmak çok daha iyi olacaktır. 21 gün şekersiz beslenme sürecinde karşılaşılan en büyük zorluk, şeker içeren besinlere bu süre boyunca özlem duymaktır. Bu gibi zorlukların minimum seviyede yaşanması için doğru bir başlangıç şarttır. Aşağıdaki adımları takip ederek, yaşayacağınız zorlukları en az seviyeye indirebilir, 21 gün şekersiz beslenmeye daha kolay adapte olabilirsiniz:
21 gün sürecek olan bu diyette hangi besinlerin yenebileceği ya da yenemeyeceği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Bu süreçte ilave şeker içeren tüm besinlerde, ambalajlı gıdalardan, beyaz un ve nişastadan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekiyor. İşte şekersiz 21 gün diyetinde uzak durmanız gereken yiyecekler:
Şekersiz 21 gün boyunca hangi besinlerin tüketilebildiği de merak edilen bir diğer konu. Özellikle bu süreçte yenilebilen yiyecekler, diyeti uygulayacaklar açısından oldukça önemli. Çünkü bu besinlerden alacağınız protein ve karbonhidrat miktarı da vücudunuzdaki şeker dengesini koruyabilen türden olması gerekiyor. Bu nedenle aşağıdaki besinlerin tüketimine mümkün olduğunca özen göstermelisiniz:
Şekersiz 21 gün diyeti için örnek listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz...
Kahvaltı: 3 yumurtalı, 2 kaşık yulaf ezmeli, ıspanaklı omlet, domates ve salatalık
Ara öğün: 1 avuç yaban mersini ve 8 adet çiğ badem
Öğle yemeği: 1 adet kepekli galeta ve bol yeşillik ile hazırlanmış ton balıklı salata
Akşam yemeği: 120-150 gr biftek ve ızgara sebze
Kahvaltı: 1 dilim tam buğday ekmek, 1 adalet haşlanmış yumurta, bol yeşillik ve 2 adet ceviz içi
Ara öğün: 1 adet yeşil elma
Öğle yemeği: Humus ve salata eşliğinde sote sebze
Akşam yemeği: 3 kaşık karabuğday, 100 gr haşlama tavuk ve 1 bardak ayran
Kahvaltı: 1 bardak süt, 1 tatlı kaşığı chia tohumu ve 1 muz ile hazırlanmış smoothie
Ara öğün: 10 adet çiğ fındık
Öğle yemeği: 1 kase yoğurt ve zeytinyağlı taze fasulye
Akşam yemeği: Salata ve 150 gr ızgara Somon
Kahvaltı: 2 yumurta ile hazırlanmış sebzeli omlet
Ara öğün: 2 adet kuru kayısı ve Türk kahvesi
Öğle yemeği: 1 tam buğday lavaş arasında 1 dilim hindi füme ve 2 dilim beyaz peynir ile hazırlanmış sandviç
Akşam yemeği: Kıymalı kabaklı tam buğday spagetti makarna
Kahvaltı: 1 adet kepekli galeta, 2 adet haşlanmış yumurta ve lor peyniri
Ara öğün: 1 küçük muz
Öğle yemeği: Fırında sote brokoli, karnabahar, havuç ve 1 bardak ayran
Akşam yemeği: 100 gr dana biftek, ½ fırında tatlı patates ve mevsim salata
Kahvaltı: 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 kase süt, 1 ceviz içi ve 6 adet çilek ile hazırlanmış yulaf kasesi
Ara öğün: 10 adet çiğ fındık
Öğle yemeği: 1 bardak ayran ve 1 tabak bakliyat yemeği
Akşam yemeği: 1 dilim wasa ile zeytinyağlı kabak yemeği
Kahvaltı: Bol yeşillik ile mantarlı omlet
Ara öğün: 1 fincan sütlü filtre kahve
Öğle yemeği: 1 tabak kinoa kısır, yarım Avokado ve 4 adet çeri domates
Akşam yemeği: Bol yeşillikli salata, 4 adet ızgara köfte ve 1 bardak ayran