Rutubetli ortamlarda çoğalan mantarların, özellikle bağışıklığı düşük bireylerde ciddi akciğer enfeksiyonlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Serpil Kuş, küflenmiş kıyafetlerden ve havasız alanlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.
Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kuş, özellikle rutubetli ve havasız ortamlarda artış gösteren mantarların, ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğini söyledi.
Dr. Kuş, “Mantarlar, tıpkı bakteriler ve virüsler gibi mikroskobik canlılardır. Bazıları insan florasında doğal olarak bulunsa da, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde bu mantarlar akciğerlere yerleşerek ciddi enfeksiyonlara yol açabilir” dedi.
Mantar sporlarının havada, toprakta hatta çıplak elle temas edilen yüzeylerde bulunabileceğini ifade eden Kuş, “HIV, AIDS, kanser, kemoterapi ve lösemi gibi durumlar vücut direncini düşürür. Bu gibi bağışıklık bozukluklarında, mantar enfeksiyonları akciğerler başta olmak üzere vücutta yayılabilir” uyarısında bulundu.
Dr. Serpil Kuş, özellikle antibiyotik tedavisine rağmen geçmeyen enfeksiyon vakalarında mantar enfeksiyonu olasılığının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Dr. Kuş, “Balgamda siyahlık, pamuksu görüntüler, ateş atakları ve kronikleşmiş öksürük gibi belirtiler varsa, mantar enfeksiyonundan şüphelenmek gerekir. Çünkü antibiyotikler bakterilere karşı etkilidir, mantarlar içinse antifungal ilaçlar gerekir” ifadelerini kullandı.
Rutubetli yaşam alanlarında duvarlarda oluşan küf mantarlarının solunumla akciğerlere kadar ulaşabildiğini aktaran Kuş, şu ifadeleri kullandı:
“Evlerin duvarlarında sıkça gördüğümüz siyah küfler, özellikle tekrarlayan solunumla akciğere yerleşebilir. Ayrıca küflü kıyafetlerin giyilmesi de, bağışıklığı zayıf bireylerde enfeksiyon riski doğurur. Bu nedenle küflü kıyafetlerden uzak durulmalı, evler sık sık havalandırılmalı ve nemli ortamlar mümkün olduğunca engellenmelidir.”
Toprakla uğraşan ya da nemli alanlarda çalışan bireylerin dikkatli olması gerektiğini belirten Dr. Kuş, “Özellikle diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde mantar enfeksiyonları daha ağır seyredebilir. Bu nedenle üç aylık şeker takipleri yapılmalı, kontrolsüz diyabet durumlarında ciddi komplikasyonlar gelişebilir” şeklinde konuştu.