Çikolata, atıştırmalık gıdalar, soslar ve paketli tatlılar dahil pek çok üründe şeker oranı yüzde 10 azaltılacak.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) iş birliğiyle "Şeker Tüketimini Azaltma Rehberi" hazırlandı.
Rehbere göre, çikolota, şekerleme ürünleri, enerji barları, paketli tatlılar, sandviç sosları, fındık-fıstık ezmeleri ve bisküvi çeşitleri dahil olmak üzere pek çok üründe şeker oranı yüzde 10 düşürülecek. Şeker oranı 2025'e kadar kademe kademe azaltılacak. İşbirliği kapsamında gıda üreticisi firmalar şeker tüketiminin azaltılması için gönüllü taahhütte bulundu.
Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara obezite sorununun sadece yetişkinleri değil çocukları da etkilediğini, bu durumun bir halk sağlığı problemi olmanın yanında ülkelerin ekonomisini de etkilediğini ifade eden Kara, beslenmeye bağlı bulaşıcı olmayan hastalıkların erken ölümlerde ilk sırayı oluşturduğuna dikkat çekti. Halkın şekersiz çay içmeye başladığını ancak bunun yeterli olmayacağını söyleyen Kara, asıl konunun gıdalardaki şeker olduğunu belirtti. Kara Dünya Sağlık Örgütü’nün, günlük enerji alımının yüzde 10’unun şekerlerden gelmesi gerektiği tavsiyesini hatırlatarak bu miktarın 50 grama, yani 20 adet kesme şekere karşılık geldiğine dikkat çekti.
TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz ise, “Biz diyoruz ki yeterli ve dengeli beslenme. Bazı gıdaların cımbızla alınıp zararlı gibi tanıtılması tüketicilerde gıdanın kendisinin zararlı olduğu algısına yol açıyor. Aslında hiçbir gıda zararlı değil, zararlı olan gıdanın tüketim miktarı. Vücudun şekerin de, tuzun da yeterince tüketilmesine ihtiyacı var. Gıdaları şeytanlaştırmadan, yeterli ve dengeli beslenmenin teşvik edilmesi için tüm paydaşları yardıma çağırıyorum" şeklinde açıklamada bulundu.