Son günlerde gençler arasında artan hastalıkların başında diz ağrıları geldi. Yaşlanma belirtisi olarak geçen diz ağrısı gençlerde daha sık görülmesinin nedenleri uzmanlar tarafından açıklandı.
Vücut hareket mekanizmasinda tüm yükü çeken dizler belli bir süre sonra islevselligini yitirir. Özellikle evde çalisma sisteminin artigi pandeminden sonra dizlerdeki agrilarda da artis yasandi. Ancak dikkat çeken bir diger detay ise yaslilik hastaligi olarak geçen diz agrisinin gençler arasinda daha çok yayildigi ortaya çikti. Acibadem Dr. Sinasi Can (Kadiköy) Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Turan Çift, diz agrisinin gençler arasinda yaygin görülmesinin altindaki nedenleri siraladi.
Genel sagligi etkileyen sorunlarin basinda dengesiz kilo alimi yatiyor. Adeta tüm vücudu etkileyen kilo en çok vücudun dizlere yüklenmesine neden olur. Bu yüzden diz agrilari giderek yaygin hale gelir. Kilo vermek hem diz agrisi sorununu çözer hem vücudun daha saglikli islevsellik saglamasini saglar.
Vücutta en sik hasar alan yerler diz kaslaridir. Kaslar yumusadikça ya da gerildikçe hasar alma oranlari artar. Bu yüzden uzmanlar dizlerin zorlanmadan kullanilmasini tavsiye eder. Bunun için de etkili yöntem ise egzersiz yapmaktir.
Kemikler birbirine sürtündükçe artan zayiflik en önce dizleri etkiler. Dizlerde biten siviyi doldurmak için gerekli olan ise kemik suyudur. Içeriginde yüksek oranda kalsiyum ve protein barindiran kemik suyu kemikleri güçlendirerek sürtünme riskini azaltir.
Dizlere sik sik bulundugunuz ortamin sicakligina göre kompres yapilmasi lazim. Bu sayede dizlerde elektronik enerji daha az hale gelir. Vücuda gereksiz madde yüklenmesinin basinda ilaç kullanimi gelir. Siklikla kullanilan agri kesici ya da antibiyotik kemikleri zayiflatir. Bunlarin basinda da diz kapaklari gelir. Dizleri güçlendirmek için bol bol süt ve süt ürünlerine takviye olarak ev yogurdu, muz, bamya besinleri tüketilmeli.