İnsanlığın ilk yıllarından bu yana var olan yani geçmişi çok eskiye dayanan karahindiba bitkisi, yüksek besin değeriyle insan sağlığı için oldukça faydalı bir bitki. Çeşitli özelliği bulunan karahindiba çayının ise kilo verme üzerindeki etkisi adeta son derece güçlü!
İster taze ister kurutulmuş karahindiba yapraklarından elde edilen karahindiba çayını her gün tüketmenin vücut yağlarını yakan ve metabolizmayı çalıştıran etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Kararında tüketmenin yarar sağladığı, fazlasının ise bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği karahindiba bitkisinin nasıl tüketilmesi gerektiği, faydaları ve zararları hakkında derlediklerimiz…
Memorial Hastanesi’nden edinilen bilgiye göre; Karahindiba bitkisinin, arslan dişi, radika, çıtlık, güney isimleri gibi birkaç adı vardır. Karahindiba bitkisinin geçmişi oldukça eskidir. İnsanlığın ilk tarihinden bu yana bulunan bir bitkidir. Aktarlar ve halk arasında radika olarak da bilinen bir bitkidir. Karahindibanın mezesi, salatası, çayı yapılır. Yüksek besin değeri bulunduğu için oldukça yararlıdır. Karahindiba bitkisi yol kenarlarında yetişir fakat çok şifalı bir bitkidir. Bunun yanı sıra karahindibanın köklerinden kahvesi de yapılır. Ayrıca cilt üzerine olumlu etkileri vardır. Uykuya dalma zorluğu çeken kişilerin yorgun günlerinde ılık bir karahindiba çayı içmeleri sinirlerini yatıştırır.
Karahindiba çayının birçok faydası bulunur. Kemik kas gelişimini destekler. Karahindiba bitkisi C ve kalsiyum açısından güçlü bir bitkidir. Bu yüzden özellikle ergenlik döneminde bulunan çocukların kas gelişimini desteklediği için önerilir. Yaşlı olan kişilerde kemik erimesi gibi hastalıkların ortaya çıkmasına engel olmayı destekler. Bünyeyi canlandırarak enerji verir. Detoks etkisi olan karahindiba bitkisi vücutta fazla suyu atmaya yardımcı olur. Vücuttaki zararlı maddeleri atar. Karahindiba çayının başlıca yararları şunlardır:
Karahindiba çayı, kurutulmuş yapraklardan yapılır. İsteyenler taze yapraklardan da çayı yapabilir. Karahindiba çayı yapmak için öncelikle bir fincan suyu kaynatmanız gerekir. Su kaynadıktan sonra bir çay kaşığı kurtulmuş şekilde olan karahindiba bitkisini ilave ediniz ve karıştırınız. Üzerini kapattıktan sonra 5 dakika beklemeye bırakın. 5 dakika geçtikten sonra süzerek içebilirsiniz. Karahindiba çayının daha lezzetli olması için içerisine rezene, tarçın, zencefil kökü, karanfil eklenebilir. Bununla birlikte, karahindiba çayını günde 2 fincan içmeniz önerilir. Bu ölçüyü aşmamanız önemlidir.
Karahindibanın aşırı şekilde tüketilmesi bazı zararlara yol açabilir. Özellikle kanarya otu, papatya, sarı papatya, kadife çiçeği gibi bitkilere alerjisi olan kişilerin karahindibayı tüketmemesi önerilir. Karahindiba bitkisinin aşırı tüketilmesi ciddi sarılık sorunları getirir. Safra kesesi iltihaplanmış olan kişilerin karahindiba tüketmesi önerilmez. Bazı kişilerde karahindiba bitkisi mide ekşimesi ve ishal gibi sorunlara yol açabilir.