Sağlık

Güneş yüzünü gösterdi, uzmanlardan uyarı gecikmedi! "Kansere yol açabilir"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava durumu raporuna göre; sıcaklıklar ülke genelinde hissedilir derecede artacak. "Cilt Kanseri Farkındalık Ayı" ayında uzmanlar, güneşe çok fazla maruz kalacaklara uyarıda bulundu.

Güneş yüzünü gösterdi, uzmanlardan uyarı gecikmedi!
KAYNAK:
IHA
|
GİRİŞ:
20.05.2025
saat ikonu 09:36
|
GÜNCELLEME:
20.05.2025
saat ikonu 09:36

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, mayıs ayının "Cilt Kanseri Farkındalık Ayı" olduğunu hatırlatarak, özellikle yaz mevsiminde artan güneş ışınlarına maruz kalmadan önce toplumun cilt kanseri konusunda bilinçlenmesinin ve erken tanının hayati önem taşıdığını belirtti.

BU SAATLERE DİKKAT! RİSKİ CİDDİ ORANDA ARTIRIR

Yapılan açıklamada, cildin vücudu dış etkenlerden ayıran ve koruyan en büyük organ olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Cilt bu özelliğiyle zararlı çevresel faktörlere karşı bir bariyer görevi görür. Cilt kanseri, derideki hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkar. Her cilt değişikliği kanser belirtisi değildir; ancak şüpheli bir durum gözlemlendiğinde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekir. Güneş ışınları, özellikle ultraviyole (UV) ışınları, cilt kanserinin en büyük çevresel risk faktörlerinden biridir. Güneşin en yoğun olduğu saatler olan 10.00 ile 16.00 arasında korunmasız güneşe maruz kalmak, riski ciddi oranda artırır. Ayrıca çevre kirliliği ve zararlı kimyasallarla temas da cilt kanseri riskini artıran unsurlar arasında yer alır. Araştırmalar, hava kirliliği ile cilt kanseri arasında bağlantı olduğunu göstermektedir. Hava kirliliği, cilt hücrelerinde oksidatif strese yol açarak kanser oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bunun yanı sıra iklim koşulları ve coğrafi etmenler de cilt kanseri riskini etkileyebilir" ifadelerine yer verildi.

KANSER RİSKİNİ ARTIRAN BAŞLICA FAKTÖRLER

Cilt kanseri riskini artıran başlıca faktörler ise şu şekilde;

  • Uzun süreli ve korunmasız güneş maruziyeti
  • UV ışınlarına doğrudan temas
  • Hava kirliliği
  • Zararlı kimyasal maddelere temas
  • Coğrafi ve iklimsel etkenler
Güneş yüzünü gösterdi, uzmanlardan uyarı gecikmedi! "Kansere yol açabilir"

Açıklamada cilt kanserine yakalanma riskini artıran diğer faktörler arasında, "Şiddetli ve uzun süreli güneş maruziyeti, solaryum gibi yapay UV ışınlarına maruz kalmak, açık havada uzun süre çalışmak, özellikle çocukluk döneminde yaşanan şiddetli güneş yanıkları, ailede ya da bireyde cilt kanseri öyküsü, açık tenli, kolay çillenen ve güneş yanığı geçiren cilt yapısı ve ve ağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımının yer aldığı ifade edilerek şöyle devam ediledi, "Deri kanseri genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde görülse de güneş görmeyen alanlarda da ortaya çıkabilir. Ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa, ciddi şekil bozuklukları veya ölüm gibi olumsuz sonuçlardan korunma şansı o kadar artar. Bu nedenle düzenli cilt kontrolü yaptırmak ve risk düzeyi hakkında doktorunuza danışmak önemlidir"

Güneş yüzünü gösterdi, uzmanlardan uyarı gecikmedi! "Kansere yol açabilir"

CİLT KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Her ne kadar cilt kanserlerini tamamen önlemenin kesin bir yolu olmasa da bireyler bazı korunma yollarını benimseyerek risklerini azaltabileceği vurgulanan açıklamada, "Cilt kanserinden korunmak için öneriler: Açık havada güvenli güneş koruma yöntemlerini uygulayın. Koruyucu giysiler (gömlek, şapka) tercih edin. Geniş spektrumlu, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanın. Güneş gözlüğü takarak gözlerinizi ve göz çevresini UV ışınlarından koruyun. Zararlı kimyasallardan uzak durun. Cildinizi düzenli olarak kontrol edin ve neyin "normal" olduğunu öğrenin. Cilt kanserlerinin erken teşhisinde net bir yöntem bulunmamakla birlikte, kişinin kendi cildini tanıması oldukça önemlidir. Bu amaçla benlerin, lekelerin, çillerin ve diğer izlerin zaman içindeki görünümünü takip etmek faydalıdır. Ayda bir kez yapılacak kendi kendine cilt muayenesi, değişikliklerin erken fark edilmesini sağlar" ifadeleri kullanıldı.

ETİKETLER
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.