Tgrt Haber

Kanserle savaşta gece uykusunun önemi

01 Nisan 2014 17:11
Kanserle savaşta gece uykusunun önemi

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Andaç Argon, 'Ütü, saç kurutma makinesi, su ısıtıcısı gibi hemen her gün kullandığımız küçük ev aletleri radyasyon yayarak kanser riskini arttırıyor' dedi.Argon kansere karşı gece uykusunun çok önemli olduğunu söyledi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Argon, günlük yaşamda kullanılan ve kansere neden olan eşya ve ürünler hakkında bilgi verdi. Nüfusun yaşlanması, katkılı ürünler tüketmek, teknolojinin yaydığı elektromanyetik dalgalar ve çevre kirliliğinin kanserin son yıllarda giderek yaygınlaşmasına neden olduğunu belirten Argon, “Kanserden korunmak ise imkansız değil ancak yaşadığımız hızlı çağa ayak uydurmak için çıktığımız koşuda molalar verip sağlığımızı ve yaşam düzenimizi gözden geçirmeliyiz. Bu şekilde kansere davetiye çıkaran çevresel faktörlerden mümkün olduğunca korunabiliriz” ifadelerini kullandı.
TELEFONA 30 DAKİKA SINIRI
Cep telefonundan saç kurutma makinesine, ütüden, bilgisayara ve televizyona kadar etrafımızdaki pek çok teknoloji ürününün iyonizan olmayan radyasyon yaydığını vurgulayan Argon, şunları kaydetti: “Atom bombası ve nükleer bir savaş sonucu maruz kalınacak iyonizan radyasyondan çok, bizi daha fazla ilgilendiren iyonizan olmayan radyasyon. Bu radyasyondan ne kadar kendimizi koruyabilirsek, kanser riski de o kadar düşer. Bunu başarabilmek ise mümkün. Elimizden düşüremediğimiz cep telefonundan işe başlayabiliriz. Günde 30 dakikadan fazla telefonla konuşmayın ve mutlaka kulaklıkla konuşun. Evde cep telefonu yerine ev telefonunu kullanmayı tercih edin. Ütü, saç kurutma makinesi ve su ısıtıcısı gibi hemen her gün kullandığımız küçük ev aletleri ciddi derecede elektromanyetik radyasyon yayıyor. Özellikle kadınların zamanlarının önemli bir kısmı mutfakta geçiyor. Isıtıcıların bulunduğunuz ortamdan 2 metre uzaklıkta olmasına dikkat edin. Gece yatarken odanızda kablosuz modem, cep telefonu bulundurmayın. Ütü çok ciddi oranda elektromanyetik dalgalar yayıyor. Her gün ütü yapmayın. Kendinize bir ütü günü belirleyin ve oyalanmadan hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışın. Saç kurutma makinesini uzun dakikalar kullanmayın. Mümkünse evinizin baz istasyonları ya da yüksek gerilim hatlarından uzakta olmasına dikkat edin. Ayrıca otoyollarının hemen kenarında yapılmış sitelerde oturmamaya çalışmalı ki dizel egzozuna en az maruz kalalım.”
UYKUNUN ÖNEMİ
Uykusuzluğun kanserle ilişkisinin kanıtlandığını vurgulayan Argon, gece uykusunun ciddi oranda kanserden koruyan bir faktör olduğunu, kanserden koruyan melatonin hormonunun salgılanmaya başlaması için saat 01.00’de ışıksız bir ortamda uykuya geçilmesi gerektiğini anlattı.
Argon, erişkinlerin günde 7,5 saat aralıksız uyumalarının zorunlu olduğunu, gündüz yapılan telafi uykularının aynı faydayı sağlamayacağını, vücudun kanserden koruyan melatonini sadece gece ve karanlıkta salgıladığını, bu nedenle gece çalışanlar ve uykusuz kalanlarda kanser riskinin düzenli uyuyanlara göre daha fazla olduğunu aktardı.
Organik olmayan gıda maddelerinde yüksek oranda kimyasallar bulunduğunu, bu nedenle mevsimin sebze ve meyvelerini tüketmek gerektiğini belirten Argon, stresten de uzak durulması gerektiğini kaydetti.
EN ÇOK AKCİĞER KANSERİ
Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kontrol edilebilir faktörlerle kanserin seyrinin azaltılabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Her yıl dünyada 14 milyon kişinin kansere yakalandığına ve 8.2 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Kutluk, ölüm nedenleri arasında dünya genelinde 2011 yılından itibaren kanserin birinci ölüm nedeni olduğunun altını çizdi. Kutluk, son yıllarda kanserin artış hızının da yükseldiğine işaret ederek, “Son 4 yılda dünya genelinde kanser sıklığı yüzde 11 artış göstermiştir. İlk dört sırayı her yıl görülen kanser sayısı olarak, 1 milyon 800 bin ile akciğer kanseri, bir milyon 600 bin ile meme kanseri, 1 milyon 300 bin ile kolorektal kanserler, bir milyon 100 bin ile prostat kanserleri almaktadır. Türkiye ’de ise 2012 verileri göre, her yıl yaklaşık 148 bin kanser görülmekte ve 92 bini kaybedilmektedir. Ülkemizde ilk 4 sırayı 25 bin vaka ile akciğer kanseri, 15 bin vaka ile meme kanseri, 12 bin 500 vaka ile prostat kanseri ve 12 bin vaka ile kolorektal kanserler almaktadır” dedi.
Kutluk, akciğer kanserinin sıklığını ve ölümleri azaltmak için başta tütünle mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Meme, kolorektal ve prostat kanserlerinden korunmada taramaların en etkili yöntem olduğunu belirten Kutluk, tarama teknikleri sayesinde bu tip kanserlerin erken evrede yakalanabildiğini söyledi. Kutluk, özellikle risk gruplarında yer alan ve aile öyküsü bulananların mutlaka düzenli olarak taramalarını yaptırmaları uyarısında bulundu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...