Tgrt Haber
Tgrt Haber

Şifalı bitki sarı kantaron hasadı başladı! İşte sarı kantaronun faydaları!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
11 Temmuz 2022 12:33 - Güncelleme : 11 Temmuz 2022 12:52
Şifalı bitki sarı kantaron hasadı başladı! İşte sarı kantaronun faydaları!
sarı kantaron otu,sarı kantaron,sarı kantaron hasatı,sağlıklı otlar

Haziran sonu temmuz başı gibi halk tarafından toplanmaya başlanan ve tıbbi değeri yüksek olan sarı kantaron bitkisinin hasadı, ekime kadar devam ediyor. Ülkemizde ise bu bitkinin hasadı şimdilerde başladı. Özellikle çiçekleri ve kökü önemli bir şifa kaynağı olan ot, en çok Kazdağı civarında ve Ege bölgesinde olmak üzere yurdumuzun çoğu bölgesinde yetiştirilebiliyor.

Işığa tutulduğunda yapraklarındaki yağı süzdüren deliklerinin görünmesinden ötürü halk arasındaki ismi binbirdelik olan sarı kantaron otu tam bir şifa deposu! Özellikle çayı ve yağının insan sağlığı üzerindeki etkileri bilimsel olarak da biliniyor. Bu günlerde sarı kantaron otunun toplanma zamanı! Yurdun her yerinde başlayan sarı kantaron hasatı, bitkiye olan ilgiye arttırıyor. Peki, sarı kantaron otu tam olarak ne işe yarar? Hangi hastalıklara iyi gelir? Nasıl kullanır? Haberimizin devamında...

SARI KANTARON NEDİR? NEREDE YETİŞİR?

Sarı kantaron 30-80 cm yüksekliğindeki bir veya iki yıllık otsu bir bitki olan çentiyangillerin yaprakları olarak parlak sarı renkte yetişiyor. Yapraklar ışığa karşı tutulduğunda parlak halde yağ noktacıkları olarak görülüyor. Binbirdelik ismi de buradan geliyor. Bitki, dünyanın birçok yerinde bulunuyor. Ülkemizin ise hemen her bölgesinde yetişmekte. Ancak yoğun olarak  Ege bölgesi ve Muğla civarında ilgi görüyor. Roma medeniyetleri zamanından beri şifalı ot olarak yararlanılan bitkinin en etkin kullanım şekli ise çayı ve yağıdır.

Şifalı bitki sarı kantaron hasadı başladı! İşte sarı kantaronun faydaları!

FAYDA SAĞLADIĞI HASTALIKLAR

Avrupa'da uzun süre boyunca ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan sarı kantaron bitkisi, Amerika’da da yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Eski dönemlerden beri sarı çiçekleri toplanarak güneş ışığı alan bir yerde zeytinyağında bekletilen ottan elde edilen yağ, kırmızı rengine kavuştuktan sonra merhem ve yara iyileştirici olarak kullanılırdı. Özellikle yanık yaralarında ve yatalak hastaların yaraları için tedavi edici ilaç görevindeydi. Şimdilerde yapılan araştırmalarla çayının ve yağının daha fazla rahatsızlığa iyi geldiği kanıtlandı ve buna bağlı olarak da kullanımı çoğaldı. Sarı kantaron otunun şifa sağladığı hastalıklar şu şekilde;

  • İshale karşı çok etkilidir.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • İyi bir balgam söktürücüdür.
  • Regl sancılarını hafifletir, kas gevşetici etkiye sahiptir.
  • Menopoz sıkıntılarına karşı rahatlama sağlar.
  • Hafif ve orta şiddette depresyonlarda alternatif bir antidepresan ilaç olarak önerilmektedir.
  • Sinirsel kaynaklı kekemeliklerde iyi sonuçlar verir.
  • Yapılan araştırmalar sonucu cilt hastalıklarına faydalı etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
  • Derinin melanin kaybı ile birlikte giden ve kısmi renk bozuklukları ile karakterize vitiligonun tedavisinde yardımcıdır.
  • Birçok antienflamatuvar ilaçlardan farklı olarak mide üzerinde olumsuz etkilerinin bulunmadığı, hatta ülser tedavisinde de etkili olduğu rapor edilmiştir.
  • Romatizmal ağrıların tedavisinde, çocukların gece işemelerinde, gut hastalığının tedavisinde kullanılmıştır.
  • Geçmişten bu yana sarılık hastalığına karşı ve yara iyileştirici olarak kullanılmıştır, bu etkileri deneysel olarak da kanıtlanmıştır.
  • Ayrıca alkol, sigara, nikotin ve kafein gibi maddelerle oluşan bağımlılıkların tedavisinde yararlı olabileceğini gösteren deneysel kanıtlar bulunuyor.

NASIL KULLANILIR?

Bitkinin kullanımı çay ve yağ olarak iki şekilde oluyor. Yağı; romatizmal hastalıklarda, yanıklarda, sinirsel mide ağrılanda, ses kısıklığında, zona hastalığında etkin rol oynarken çayı ise korku, gerginlik, uykusuluk, idrar kaçırma, hafif ve orta dereceli depresyonda etkisini gösteriyor.

Şifalı bitki sarı kantaron hasadı başladı! İşte sarı kantaronun faydaları!

Sarı kantaron yağının kullanım şekli:

Güneşli havada toplanan çiçekler, hafifçe ezilerek şeffaf bir cam kavanoza doldurulur, üstüne sızma zeytin yağı eklenir ve mayalanma süreci tamamlanana kadar 3- 4 gün ağzı açık olarak güneşte bekletilir. (100 gr. Çiçek, 250 gr. zeytin yağı oranında) Sonrasında kapağı kapalı bir şekilde, arada bir çalkalanarak 4-5 hafta bekletilir. Kırmızı (kırmızı kantaron) renk alan yağ, iyi bir şekilde süzülerek şişelerde ve çok sıcak olmayan bir ortamda saklanır. Bu şekilde 2- 3 yıl kullanılabilir.

Sarı kantaron çayının kullanım şekli:

Bir tutam sarı kantaron yaprağını 1 bardak su içinde kaynattıktan sonra 5 dakika kadar üstü kapalı olarak demlendirilir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...