Bilim insanlarına göre kaliteli bir uyku sağlıklı olmanın ilk adımı olarak görülüyor. Kaliteli uyku için ise hangi pozisyonda uyuduğunuza dikkat etmeniz gerekiyor. Bilime göre en sağlıklı uyku pozisyonu açıklandı.
Birçok insan geceleri yatağa girdiklerinde hangi pozisyonda uyuduğuna dikkat etmiyor. O an için rahat gelen bir pozisyonu belirleyerek, o şekilde uykuya dalıyor.
Ancak uyuduğunuz pozisyonu düzgün belirlemek kalp sağlığından, bel ağrılarınıza kadar birçok problemi ortadan kaldırıyor.
Uzmanlar uyku pozisyonunun yalnızca konfor meselesi olmadığını sağlığımız üzerinde gerçek ve derin etkileri olduğunu belirtiyor. Peki bilime göre en sağlıklı uyku pozisyonu hangisi?
Sırt üstü uyumak, özellikle omurga hizasını korumak ve bel ağrılarını azaltmak açısından oldukça faydalı, Yatakta düz şekilde yatmak, vücudun doğal duruşuna en yakın pozisyonlardan biri olarak kabul ediliyor. Ancak bu pozisyonun bir sorunu bulunuyor.
Uyku apnesine yatkın veya olan insanlar sırt üstü yattıklarında, hava yolunun daha kolay tıkanmasından dolayı rahatsız olabilir. Bu durum horlamayı arttırır ve solunumu zorlaştırır. Bu yüzden uyku apnesi veya diğer solunum problemleri olanlar sırt üstü uyumamalılar.
Yüz üstü uyumak, uyku pozisyonları arasında en kötüsü desek yeridir. Bilim insanları tarafından asla önerilmeyen yüz üstü uyumak, boyun ve sırt bölgesine fazladan bir gerileme yol açarak, ağrı yapıyor.
Ayrıca yüz üstü uyuduğunuzda diyaframınız da sıkışıyor. Bu durumda gece boyunca nefes almak neredeyse imkansız bir hale geliyor.
Yan yatarken bir anda dizleri karna doğru çekerek kıvrılıp yatmak yani cenin pozisyonunda uyumak, insanlar tarafından en çok tercih edilen pozisyonların başında geliyor.
Bu pozisyonda solunum yolunuz açık olduğu için horlama gibi dertleriniz olmayacaktır. Ancak çok fazla kıvrılmak diyaframın rahat çalışmasını engelliyor.
Bu durumdan dolayı da derin nefes alamıyorsunuz. Hal böyle olunca vücut gece boyunca yeterli oksijeni alamadığı durumlarda enerjisini toplayamıyor.
Sağ tarafa doğru yatmak bazı kişiler için oldukça konforluymuş gibi görünse de mide asidi olan bireylerde bu pozisyon asit reflü şikayetlerini oldukça fazla arttırıyor.
Ayrıca bazı tıbbi durumlar ya da hamilelik dönemlerinde sağ tarafa yatmak iç organlarda baskı yaparak rahatsızlık meydana getiriyor. Bu nedenle sağ tarafa yönelik uyumak herkese uymayan bir tarz olarak ön plana çıkıyor.
Bilim insanlarının en çok tavsiye ettiği ve hemfikir olduğu uyku pozisyonu ise sol tarafa yatmak. Bu pozisyonda hem mide asidinin yemek borusuna kaçmasını önleyerek refli şikayetleriniz azalır hem de hava yolunun açık kalmasından dolayı horlama ve uyku apnesi riski düşürülür.
Aynı zamanda kalp, sindirim sistemi ve lenfatik dolaşım açısından da oldukça fazla olumlu etkisi bulunuyor. Sol tarafa yatmak birçok probleminizin sorununu çözecektir.