4.5 milyar yıllık Bennu asteroidinin ilk sonuçları çıktı: Nerden geldiği belli oldu
Geçtiğimiz haftalarda NASA'nın konteyner'ını açtığı Bennu astreoidi için ilk sonuçlar ortaya çıktı. Nereden geldiğine dair izler bulundu.
NASA'nın son yıllarda yaptığı en büyük çalışmalardan biri Bennu asteroidi üzerine. Yaklaşık 4.5 milyar yaşında olduğu tahmin edilen ve bilim adamlarını bile heyecanlandıran bu asteroid, geçtiğimiz aylarda Dünya'ya getirildi ve örnekler bir konteyner içerisinde saklanmıştı.
Şimdi ise NASA, Bennu asteroidi için konteyner'ı açtı ve ilk incelemelerine ilişkin sonuçları da paylaştı. Buna göre Bennu'nun, eski bir okyanus dünyasından geldiği açıklaması yapıldı.
ESKİ BİR OKYANUS DÜNYASINDAN GELDİ
Bu varsayım asteroitte tespit edilen fosfat kabuğuna dayanıyor. Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin fosfat minerali, atmosferimizden Dünya'ya inen küçük uzay kayaları olan meteorlarda daha önce hiç görülmemişti.
Öte yandna mineralin kimyası, Satürn'ün uydusu Enceladus'un buzlu kabuğunun altından çıkan taşlarla benzerlik taşıyor. Fosfat aynı zamanda yaşamın çok önemli bir yapı taşı.
Bilim adamları, Bennu'nun bir zamanlar parçası olduğu dünyanın, Enceladus'la muhtemelen benzer özelliklere sahip olduğunu ancak boyutunun yaklaşık yarısını oluşturduğunu belirtiyor. Bir asteroit örneği çok nadir incelenebildiği için, bunlar bilim adamları için son derece heyecan verici bulgular.
OSIRIS -REx misyonu, tarihte bir asteroitten parçalar alıp Dünya'ya geri göndermeyi başardığımız üçüncü sefer. Bennu örneğinde gidiş-dönüş toplamda yedi yıl sürdü ve 6,21 milyar kilometrelik (3,86 milyar mil) önemli bir mesafe kat etti. Numune kapsülü Eylül 2023'te güvenli bir şekilde geri ulaştı .