Türkiye'nin yerli gözlem uydusu GÖKTÜRK-2, yörüngesine yerleştirildiği günden beri Dünya'nın etrafında 60 bin tur attı.
Türkiye'nin Ilk Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu olan ve Türk mühendislerince tasarlanarak 2012 yilinda gerçeklestirilen firlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerlestirilen GÖKTÜRK-2, 11'inci yasini kutluyor.
Millî Savunma Bakanligi, sosyal medya platformu X'teki hesabindan yaptigi paylasimda, Türkiye'nin 11 yil önce bugün uzaya ugurladigi GÖKTÜRK-2 uydusunun geçen süre içinde Dünya'nin etrafinda 60 bin tur atarak görüntü çektigini söyledi.
https://twitter.com/tcsavunma/status/1736728462360973408
Bakanligin paylasimina göre, GÖKTÜRK-2 ile Dünya'nin herhangi bir yerinden cografi kisit olmaksizin yüksek çözünürlüklü görüntü alinabiliyor. Uydu, Hava Kuvvetleri Komutanligi bünyesindeki Kesif Uydu Tabur Komutanligi personeli tarafindan 7/24 kontrol ediliyor.
TÜBITAK'in internet sitesinden alinan bilgiye göre, GÖKTÜRK-2, Türkiye ve civarindan aldigi görüntüleri aninda Ankara'daki yer istasyonuna gönderiyor. Yerden 686 kilometre yükseklikte günese es zamanli yörüngeye yerlesen uydu, dünyanin herhangi bir noktasindan görüntü alabiliyor.
Dünya'nin çevresinde 98 dakikada bir tur atiyor ve her turda Kuzey ve Güney kutup bölgesinden birer kez geçen uydunun teknik özellikleri: