Avrupa Birliği, Meta'ya Avrupa sınırları içerisindeki kullanıcıların verilerini Amerika Birleşik Devletleri'ne aktardığı gerekçesiyle 1,3 milyar dolar para cezası verdi. Ayrıca veri akışının durdurulması için de süre tanındı.
Avrupa Birliği ile Meta arasındaki "veri ihlali" savaşı Meta aleyhine sonuçlandı. Instagram, WhatsApp ve Facebook'un sahibine, Avrupalı kullanıcıların verilerini ABD'ye aktardığı gerekçesiyle İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından 1,3 milyar dolar para cezası verildi.
Avrupa Birliği ayrıca Meta'ya Avrupa vatandaşlarının verilerini ABD'ye aktarmayı durdurması için 5 ay süre tanıdı.
2020'de Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, AB ile ABD arasındaki "kullanıcı veri akışı" anlaşmasını temsil eden Gizlilik Kalkanı'nı iptal etmişti. Aynı kararda Divan, Meta ve Amazon gibi şirketlerin kendi kullanıcılarının verilerini ABD'ye aktarma gereksinimlerini de sınırlandırmıştı.
Avrupa'da faaliyet gösteren bir şirket, Avrupa Birliği'nin 2018'de yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nde (GDPR) belirlenmiş sınırlara uyum sağlamak kaydıyla kullanıcı verilerini dışarı aktarabiliyor. Burada AB, verilerin aktarıldığı ülkedeki denetleyiciler tarafından korunmuş olmasını şart koşuyor.
İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Meta'nın Avrupa Birliiği'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nde (GPDR) belirtilen sınırlara uymadan ve "temel hak ve özgürlüklere yönelik riskleri ele almadan" kullanıcı verilerini ABD'ye aktardığı ifade edildi.
Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg ve şirketin Baş Hukuk Sorumlusu Jennifer Newstead, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada karara itiraz edeceklerini açıklayarak şunları söyledi:
"Bu kararlara itiraz edeceğiz. Her gün Facebook kullanan milyonlarca insan da dahil olmak üzere bu emirlerin neden olacağı zarar göz önüne alındığında, verileri sınırlar arasında aktarmadan, internetin ulusal ve bölgesel silolara oyulması, küresel ekonomiyi kısıtlaması ve farklı ülkelerdeki vatandaşların güvenmeye başladığımız paylaşılan hizmetlerin çoğuna erişememesi riski taşıyor."
Avrupa Birliği ile Meta arasındaki bu kavga, Instagram ve WhatsApp gibi uygulamaların Avrupa'da kısmen veya tamamen kullanılamaz hale gelmesiyle sonuçlanabilir. Zira Meta daha önce verileri ABD'ye aktaramazsa bazı ürün ve hizmetlerini Avrupa'da sunmayı bırakacağını ima etmişti.
Kaynak: CNBC
Derleme: Ömer Faruk Doğan