Türkiye'de bir ilk: Bartın Üniversitesi NFT dünyasına adım attı
Hiç şüphesiz son yılların en büyük teknolojilerinden biri de NFT. Djital sanat eserleri olarak da tanımlayabileceğimiz bu teknoloji dünyasına artık kurumsal katılımlar da gerçekleşiyor. Son olarak Bartın Üniversitesi, NFT platformuna giriş yaptı.
Bartın Üniversitesi, Türkiye'de bir ilki gerçeleştirerek NFT dünyasına kurumsal olarak adım atan ilk üniversite oldu. Peki, özellikle 2020 yılından beri sık sık duyduğumuz NFT'ler nedir? Non-fungible token yani takas edilemez (değiştirilemez) jeton anlamına gelen NFT, dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve birbirinin yerine geçemeyeceğini gösteren, blok zinciri isimli dijital defterde depolanan veri birimi olarak tanımlanabilir.
Dünyanın farklı noktalarında NFT eserleri milyonlarca dolara satılıyor. Haliyle pek çok kişi, şirket ve kurum bu alana yönelerek, NFT oluşturamaya ve satmaya başladı bile.
Son olarak Bartın Üniversitesi de NFT dünyasına giriş yaptı. Böylece, Türkiye'den kurumsal anlamda NFT platformlarına adım atan ilk üniversite oldu.
OPENSEA NFT SERVİSİNDE KURUMSAL HESAP AÇTI
Bartın Üniversitesi OpenSea NFT platformunda bilime yön veren Türk-İslam bilim insanlarının biyografilerinin anlatıldığı 30’u aşkın dijital kart koleksiyonu yayınladı. OpenSea'deki kurumsal hesabında paylaşımlar yapan Bartın Üniversitesi, kurumsal olarak blok zinciri üzerinden dijital eserlerine sertifika alan Türkiye’deki ilk üniversite oldu.
Üniversitenin yaptığı açıklama, “Yaklaşık 2 yıl süren titiz bir çalışmanın sonucunda hazırlanan ve yayınlanan dijital NFT kartlarında tarihe yön veren Türk-İslam âleminden modern kimyanın kurucusu Câbir bin Hayyân’dan, Avrupalılara ilham veren Farabi’ye, çağları aşan deha El-Bîrûnî’ye, sibernetiğin kurucusu El-Cezerî’den, bilginin amirali Pîrî Reis’e, İslam, Bilim Tarihi araştırmacısı Fuat Sezgin’e ve Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar’a kadar 30 aşkın Türk-İslam bilim insanının ilham veren hayat hikâyeleri, bilime ve insanlığa sunduğu katkılar ve önemli eserleri yer alıyor” şeklinde.