Avustralyalı bilim adamları havayı enerjiye çeviren bir enzim keşfetti. Nature dergisinde yayınlanan bulgu, atmosferdeki düşük miktardaki hidrojeni elektrik akımı oluşturmak için kullandığını ortaya koyuyor.
Dr. Rhys Grinter liderliğindeki Avustralyalı bilim adamları, havayı enerjiye çeviren bir enzim keşfetti. Söz konusu çalışma Nature dergisinde yayınlanırken, bulguya ilişkin önemli bilgiler de paylaşıldı.
Monash Üniversitesi Biyotıp Keşif Enstitüsü'nden Profesör Chris Greening, "Antarktika toprakları, volkanik kraterler ve okyanusun derinliklerinde yaşayanlar da dahil, bakterilerin büyümek ve hayatta kalabilmek için havadaki hidrojeni enerji kaynağı olarak kullanabildiğini bir süredir biliyoruz" dedi.
Araştırmacılara göre, Huc adı verilen enzimin "şaşırtıcı derecede istikrarlı" ve "havadan enerji" üretmede epey etkili olduğu kanıtlandı.
Öte yandan deneyler, saflaştırılmış Huc'ı uzun süre donma seviyesinde veya 80 santigrat dereceye kadar sıcaklıklarda elektrik üretme gücünü kaybetmeden depolamanın mümkün olduğunu ortaya koydu.
"Doğal pil" enzimi Huc'ın ilk uygulamaları arasında, güneş enerjisiyle çalışan cihazlara alternatif olarak havayla çalışan küçük cihazlar bulunuyor.