Bilim kurgu artık gerçeğe dönüştü. Bilim insanları tarafından gece karanlıkta hatta gözünüzü açmadan bile görmenize olanak sağlayan yeni bir lens geliştirildi. Üstelik lens herhangi bir bataryaya da ihtiyaç duymuyor.
Son yıllarda lens teknolojisinde yaşanan gelişmeler giderek daha da üst seviyeye taşınmaya başladı. Bilim inanları tarafından kızılötesi ışığı görünür hale getirilen ve pille çalışmayan kontakt lensler geliştirildi.
Bu lensler sadece karanlıkta değil aynı zamanda gözleriniz kapalıyken bile görmenize imkan sağlıyor.
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, insanlara kızılötesi ışığı görme yeteneği kazandıran bir kontakt lens geliştirdi.
Üstelik bu lensler gece görüş gözlüklerinin aksine ağır, hantal veya bataryalı da değil. Gözlük ya da herhangi bir donanım takmanıza gerek kalmadan gece görüş özelliği kazandırıyor.
Aynı zamanda normal ışığı da görmenize imkan sağlayan lenslerde bilim insanları tarafından açıklanan bilgilere göre gözünüz kapalıyken kızılötesi sinyalleri daha net algılayabiliyorsunuz.
Lensin bataryasının da olmaması demek gelecekte akıllı lensler için büyük bir adım olarak görülüyor. Akıllı lenslerdeki en büyük problem batarya sorunuydu. Ancak bu artık sorun olmaktan yavaş yavaş çıkmaya başladı.
Lensin bir diğer özelliği ise farklı dalga boylarındaki kızılötesi ışığı farklı renklerle kodlayabiliyor.
Örneğin 980 nm kızılötesi ışık maviye, 808 nm yeşile, 1.532 nm ise kırmızıya dönüştürülüyor. Bu sayede kullanıcının kızılötesi spektrumda gördüğü detaylar daha zengin bir hale geliyor.
Bilim insanlarına göre kırmızı ışığı algılayamayan renk körü hastaları, bu teknoloji sayesinde kırmızıyı farklı renklerle görebilir hale gelecek.
Şu an için lensler sadece LED kaynaklı kızılötesi ışığı algılayabiliyor. Ancak araştırmacılar, nanoparçacıkların hassasiyetini arttırarak daha zayıf kızılötesi ışıkların da algılanabilmesini sağlamayı hedefliyor.
Lensi geliştiren bilim insanları aynı özelliklere sahip bir gözlük de yaptılar. Bu sayede gelecekte renk körü hastalarına fazladan seçenek sunulabilecek.