Küresel ısınmanın etkileri giderek derinleşirken, bilim insanları iklim krizine karşı radikal bir çözüm üzerinde çalışıyor: kuzey kutbunu yeniden dondurmak.
Bilim insanlarının, iklim değişikliğini durdurmak veya azaltmak amacıyla her yolu mübah gördüğü bir sır değil. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'ndeki uzmanlar ise kuzey kutbunu yeniden dondurarak küresel ısınmanın yavaşlatılıp yavaşlatılamayacağını anlamaya çalışıyor.
Kuzey kutbunda hızla azalan deniz buzunun kışın yüzeye deniz suyu pompalanarak yapay olarak kalınlaştırılıp kalınlaştırılamayacağı araştırılacak. Eğer başarılı olunursa, bunun yazın erimeyi azaltabileceği ve bölgesel ısınmayı yavaşlatabileceği belirtiliyor. Bilim insanları yıllardır kuzey kutbunun hızla azalan deniz buzu örtüsü konusunda alarm veriyor.
Daily Mail'in haberine göre, pek çok kişi, emisyonlarda derhal keskin kesintiler yapılsa bile, 2030'larda bölgenin yaz aylarında buzsuz olmasını bekliyor. Bazı araştırmacılar bunun olmasını engellemenin tek yolunun, kutuplardaki vahşi yaşamın ve Inuit topluluklarının bağımlı olduğu buzu yapay olarak kalınlaştırmak olduğunu söylüyor.
Peki bu yöntem tam olarak nasıl işleyecek?
Deniz buzu, okyanus yüzeyinde yüzen mevcut buzun dibindeki suyun donmasıyla doğal olarak oluşur. Buz büyüdükçe, buzun üstündeki soğuk Arktik hava ile altındaki su arasında daha kalın bir yalıtım tabakası haline gelir, böylece donma hızı yavaşlar.
Buzun yüzeyindeki herhangi bir kar da yalıtkan görevi görerek yeni buz büyüme hızını daha da yavaşlatır. Cambridge İklim Onarım Merkezi'nin araştırdığı tekniklerden biri yüzey kalınlaştırması; bu yöntem, kar olmadığı zamanlarda deniz suyunu yüzeye pompalayarak deniz buzu kalınlığını doğrudan artırmayı amaçlıyor, böylece doğrudan soğuk atmosfere maruz kalıyor ve buzu yukarıdan kalınlaştırıyor.
Bir diğer yöntemde ise, kar içindeki hava boşluklarının deniz suyuyla doldurulmasını ve sonunda karın katı buza dönüştürülmesi ve bunun da buzun tabanında daha doğal bir donmaya yol açması sağlanıyor.
Bu yıl Kanada'da sahada denemeler yapılacak ve bu çalışmalar, Arktik deniz buzunu "korumak ve eski haline getirmek" amacı güden Real Ice adlı kuruluşla birlikte yürütülecek.
Geçtiğimiz yıl şirket, yaptığı testlerin bu fikri doğruladığını ve ocak-mayıs ayları arasında bir pilot sondaj deliği sayesinde buz tabakasının kontrol bölgesine kıyasla 50 santimetre kalınlaştığını açıkladı. Dahası, bu yöntem buz tabakasının alt kısmında 25 santimetrelik doğal buz oluşumunu da tetikledi. Yöntem ilk olarak 2016'da Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Steven Desch ve ekibi tarafından önerilmişti.
Bu teknik kuzey kutbunun yüzde 10'luk bir kısmında uygulanırsa, bölgedeki son buz kayıplarının fazlasıyla telafi edilmesi mümkün olabilir.