Rusya’nın Su-35 savaş uçağı siparişleriyle başı dertte. Çeşitli iddialara göre Cezayir, Mısır ve Endonezya Su-35 anlaşmalarından vazgeçiyor. 3 ülkenin ABD’nin CAATSA yaptırımları tehdidinden dolayı Su-35 siparişlerinden geri adım attığı öne sürülüyor.
Rusya, üç ülkenin Su-35 savaş uçağı siparişlerini iptal ettiği iddiasıyla sarsıldı. Gündeme gelen iddialara göre Cezayir, Mısır ve Endonezya Su-35 anlaşmalarından tek tek vazgeçiyor.
İlk olarak Defence Blog’ta yayımlanan ve bir kaynağa atfedilen haberlerde Cezayir, Mısır ve Endonezya hükümetlerinin ABD’nin CAATSA yaptırımları tehdidinden dolayı Su-35 siparişlerinden geri adım attığı öne sürülüyor.
Rusya’nın Su-35 alacak müşterilerinden teknik ve siyasi sorunları çözmek için ek süre istediği de aktarıldı. Uçaklarda kullanılan ABD, Avrupa ve İsrail üretimi önemli parçaların tedarikinde sıkıntı yaşandığı da belirtildi.
Bazı ülkelerin Su-35 siparişlerini AESA radarlarında yaşanan parça tedarikinden dolayı iptal ettiği kaydediliyor. Cezayir’in daha önce Su-35 tedarik etmek istediği medyaya yansımıştı ancak daha sonradan Cezayir’in planlarının mevcut Su-30MKA’larını modernize etmek yönünde olduğu medyaya yansımıştı.
Mısır’ın Su-35 alımı ise oldukça karışık şekilde devam ediyor. Mısır, Orta Doğu bölgesinde Su-35 savaş uçaklarını ilk teslim alması beklenen ülkeydi ancak kimi haberlerde uçakların çoktan teslim edildiği kimi haberlerde ise uçakların hala üretim tesisinde bekletildiği aktarıldı.
Endonezya ise geçtiğimiz günlerde resmen Su-35 seçeneğinden vazgeçtiğini teyit etmişti. Endonezya Hava Kuvvetleri Komutanı Fadjar Prasetyo, iddiaları bizzat kendisi onaylamıştı.
Bir diğer iddia ise İran’ın Su-35 savaş uçaklarını tedarik edeceği yönünde. Bu yöndeki haberlerin kaynağı ise İranlı haber ajansı Mehr News. Mehr News haberine göre Rusya, İran’a Su-35 tedarikine hazır.
Mehr News’e göre önümüzdeki ay içerisinde Rusya ve İran arasında 20 yıl süreli askeri-stratejik iş birliği anlaşmasına imza atılacak. Anlaşmaya göre İran, Rusya’dan aralarında S-400, uydular ve Su-35 savaş uçaklarının da yer aldığı 10 milyar dolarlık bir silah alımına imza atacak.
Rusya Federasyonu merkezli Sukhoi firması tarafından geliştirilen Su-35 Çok Amaçlı Avcı Uçağı, ilk uçuşunu 28 Temmuz 1998 tarihinde gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği’nin ünlü savaş uçağı Su-27 üzerinden geliştirilen Su-35, NATO tarafından “Flanker-E” ve Batı ülkeleri tarafından ise “Super Flanker” olarak adlandırılmaktadır.