Çiftçilerin korkulu rüyası olan kahverengi kokarca böceğine karşı olarak bir feromon geliştirildi. Amerika ve Kosta Rika'da geliştirilen feromonların üçüncüsü Sakarya Üniversitesi'ndeki profesörler tarafından üretildi. Yerli feromon tuzak "tutSAK" çiftçiye ilk kez 14 Mayıs Dünya Çiftçi Günü'nde teslim edildi.
Türkiye tarımını tehdit eden en önemli zararlılardan biri olan kahverengi kokarca böceği, artık yerli bilim insanlarının geliştirdiği feromon teknolojisi sayesinde daha etkili şekilde kontrol altına alınabilecek. Sakarya Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tarafından geliştirilen cezbedici ve toplanma feromonları, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘14 Mayıs Çiftçiler Günü’ etkinliğinde üreticilere dağıtıldı.
Kahverengi kokarcaya karşı geliştirilen yerli feromon tuzak “tutSAK” ile birlikte istilayı kaynağında durdurmayı, larva ve yumurtalarla mücadele etmeyi ve toprağı zenginleştirmeyi hedefleyen Larcex-H ve BIO-H isimli üç farklı ürün çiftçilerin kullanımına sunuldu. ABD ve Kosta Rika’dan sonra dünyada üçüncü kez Sakarya Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen ve benzerlerine göre 5 kat daha etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanan bu özel feromon teknolojisi, Türkiye'de ilk kez sahada kullanılmaya başlandı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) iş birliğiyle yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen ‘tutSAK’ feromon tuzağı ile Larcex-H ve BIO-H, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında düzenlenen törende çiftçilere dağıtıldı.
Projenin hayata geçirilmesinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar öncülük ederken; Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SAÜ, Teknokent ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında AKOM’da iş birliği protokolü imzalandı. Törene Sakarya Valisi Rahmi Doğan, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Yakup Köseoğlu, Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, ilçe belediye başkanları, muhtarlar, meclis üyeleri, çiftçiler ve basın mensupları katıldı.
Ürünle ilgili bilgi veren SAÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Zengin, “Kahverengi kokarca ile mücadele amacıyla Sayın Ali İhsan Yavuz ve Belediye Başkanımızın talebiyle bir feromon tuzak geliştirdik. Ancak yalnızca tuzakla yeterli başarı sağlanamayacağını fark edince iki sıvı ürün daha hazırladık. Bu ürünlerden biri kokarcanın yumurta ve larvalarını etkisiz hale getirirken, diğeri yararlı toprak bakterileri içeriyor ve toprağı iyileştirerek aynı zamanda yumurtaları yok ediyor. Böylece kimyasal kullanmadan etkili bir biyolojik mücadele sistemi oluşturduk” dedi.