NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter’in kutuplarında daha önce benzeri görülmemiş ayrıntılar gözlemledi. Teleskop, Jüpiter'de olağanüstü aurora (kutup ışıkları) faaliyetlerini ortaya çıkardı.
Leicester Üniversitesi önclüğünde gerçekleştirilen araştırmada; Jüpiter’in kutuplarında gözlemlenen auroraların, Dünya’daki kuzey ve güney ışıklarına kıyasla yüzlerce kat daha parlak ve çok daha hareketli olduğu tespit edildi.
Olağanüstü ışık şovunun temel kaynağı ise Jüpiter’in uydusu Io’da gerçekleşen volkanik patlamalar. Bu patlamalar, uzaya büyük miktarda yüklü parçacık fırlatıyor. Jüpiter’in manyetik alanı bu parçacıkları yakalayarak atmosferine yönlendiriyor ve böylece güçlü aurora ışımalarının oluşmasına neden oluyor.
JWST’nin yakın-kızılötesi kamerası (NIRCam) ile yapılan gözlem, ilk kez 25 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşti. Araştırmayı yöneten Dr. Jonathan Nichols, gözlemler sırasında auroraların yavaşça değişmesini beklerken, kutup bölgelerinde adeta “ışıkların patladığı” bir gösteriye tanık olduklarını söyledi.
Araştırmada; auroralarla ilişkilendirilen trihidrojen katyonlarının salınımı da detaylı şekilde incelendi. Elde edilen veriler, Jüpiter’in üst atmosferinin nasıl ısınıp soğuduğuna dair de yeni bilgiler sundu.