Mars bir zamanlar böyleymiş! 3,7 milyar yıllık gerçek ortaya çıktı

Mars'ın güney yüksek arazilerinde yer alan Noachis Terra bölgesinde 15.000 kilometreden fazla antik nehir yatağı tespit edildi.

KAYNAK:
Murat Makas
|
GİRİŞ:
10.07.2025
saat ikonu 16:49
|
GÜNCELLEME:
10.07.2025
saat ikonu 16:49

Mars'ın tozlu düzlükleri bir zamanlar nehirlerle dalgalanıyor olabilir. Bilim insanları, gezegenin güney yüksek arazilerinde 15.000 kilometreden fazla antik yatağını izleyerek, Kızıl Gezegen'in bir zamanlar çok daha ıslak ve belki de Dünya'ya daha çok benzeyen bir yer olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, Mars'ın güney yüksek arazilerinde yer alan bölgesinde kıvrımlı akarsu sırtlarına, ters çevrilmiş kanallara odaklandı. Bu oluşumların, nehir tortullarının kaya haline gelmesi ve çevredeki malzemenin zamanla aşınarak bu yapıları ortaya çıkarmasıyla meydana geldiği düşünülüyor.

Benzer sırt yapıları Mars'ın farklı bölgelerinde de görülüyor ve bu da Noachis Terra'da yaygın su akışının varlığına, en olası kaynak olarak ise yağışa işaret ediyor.

EurekAlert'in haberine göre, 'de doktora öğrencisi olan Adam Losekoot'un liderliğindeki yeni araştırma, Durham'daki Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun 2025 Ulusal Astronomi Toplantısı'nda sunuldu.

Bulgular, büyük jeolojik ve iklim değişikliklerinin yaşandığı yaklaşık 3,7 milyar yıl önceki Noachian-Hesperian geçişi sırasında Noachis Terra'da yüzey suyunun sabit kalmış olabileceğini gösteriyor.

Diğer Mars bölgelerinin aksine, Noachis Terra'nın daha az çalışılmış olmasının nedeni, geleneksel olarak geçmişteki yağış ve akışları ortaya çıkarmak için kullanılan dallanma özellikleri olan vadi ağlarından yoksun olmasıdır. Ekip bunun yerine, eski yüzey suyunun alternatif kanıtı olarak akarsu kıvrımlı sırtlarına yöneldi.

Mars bir zamanlar böyleymiş! 3,7 milyar yıllık gerçek ortaya çıktı

"MİLYARLARCA YILDIR" BÜYÜK ÖLÇÜDE DEĞİŞMEMİŞTİ

Losekoot, yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Mars'ı, özellikle de Noachis Terra gibi yeterince keşfedilmemiş bir bölgeyi incelemek gerçekten heyecan verici çünkü burası milyarlarca yıldır büyük ölçüde değişmemiş bir ortam."

Ekip, üç yörünge aracından gelen verileri kullanarak sırtların konumlarını, uzunluklarını ve şekillerini haritalandırdı: Bağlam Kamerası (CTX), Mars Yörünge Lazer Altimetresi (MOLA) ve Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Deneyi (HiRISE).

Bazı sırtlar izole segmentler olarak görünürken, diğerleri yüzlerce kilometre boyunca uzanır ve araziden onlarca metre yükseliyor. Geniş dağılımları ve morfolojileri, nispeten istikrarlı yüzey koşulları altında uzun dönemler boyunca oluştuklarını gösteriyor.

Losekoot, "Çalışmamız, Mars'ın bir zamanlar şimdikinden çok daha karmaşık ve aktif bir gezegen olduğunu gösteren yeni bir kanıt" ifadelerini kullandı. Birbirine bağlı sırtlar, Mars'ın çoğunlukla soğuk ve kuru olduğu ve sadece birkaç vadiyi oyan kısa erime patlamaları olduğu fikrine meydan okuyarak uzun ömürlü sulu koşullar anlamına geliyor.

ETİKETLER
#iklim değişikliği
#marsilya
#nehir
#Jeoloji
#Antik Su
#Noachis Terra
#Open University
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.