Microsoft DeepSeek uygulamasını yasakladı: Sebebini şirketin başkanı açıkladı

ABD Senatosu'nda konuşan Microsoft Başkanı Brad Smith, şirket çalışanlarının DeepSeek uygulamasını kullanmasının yasaklandığını belirtti. Smith, bu kararı almalarının sebebini de kamuoyuyla paylaştı.

KAYNAK:
Ömer Faruk Dogan
|
GİRİŞ:
09.05.2025
saat ikonu 11:52
|
GÜNCELLEME:
09.05.2025
saat ikonu 11:52

Microsoft, Çin merkezli yapay zeka uygulaması DeepSeek'e karşı aldığı katı önlemleri kamuoyuyla paylaştı. Şirketin Başkanı Brad Smith, ABD Senatosu'nda yaptığı açıklamada, DeepSeek uygulamasının çalışanlar tarafından kullanımının yasaklandığını duyurdu.

TechCrunch'ın haberine göre Brad Smith, yasağın temelinde veri güvenliği tehditleri ve Çin propagandası risklerinin yattığını ifade etti.

DeepSeek'in gizlilik politikası, kullanıcı verilerinin Çin'deki sunucularda saklandığını belirtiyor ve bu tür veriler, ülkenin istihbarat kurumlarıyla iş birliğini zorunlu kılan Çin yasalarına tabi. Ayrıca uygulama, Çin hükümeti tarafından "hassas" olarak görülen konulara sıkı sansür uygulamakla eleştiriliyor.

Microsoft DeepSeek uygulamasını yasakladı: Sebebini şirketin başkanı açıkladı

DEEPSEEK MICROSOFT MAĞAZALARINDA DA LİSTELENMİYOR

Microsoft, söz konusu riskler nedeniyle DeepSeek'i kendi uygulama mağazasında da listelememeyi tercih etti. Ancak dikkat çeken bir diğer detay, şirketin DeepSeek'in R1 modelini daha önce Azure bulut platformu üzerinden hizmete sunmuş olması. Açık kaynaklı olan model, isteyen herkes tarafından indirilebiliyor ve Çin dışındaki sunucularda çalıştırılabiliyor.

Yine de bu durum, modelin propagandaya açık yapısı ve güvenlik açıkları gibi başka sorunları ortadan kaldırmıyor.

Senato'daki açıklamasında Smith, Microsoft'un DeepSeek modeline müdahale ederek bazı "zararlı yan etkileri" ortadan kaldırdığını söyledi. Ancak şirket, müdahalenin detaylarını paylaşmadı.

Sıkça Sorulan Sorular

DeepSeek nedir?
DeepSeek, Çin merkezli geliştirilen bir yapay zeka sohbet uygulaması. ChatGPT benzeri bir yapay zeka asistanı sunuyor kullanıcı sorularına metin tabanlı yanıtlar veriyor. Ancak DeepSeek, verileri Çin’deki sunucularda saklaması ve Çin yasaları gereği istihbarat kurumlarıyla veri paylaşımına açık olması nedeniyle gizlilik ve sansür endişeleriyle eleştiriliyor.
ETİKETLER
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.