Microsoft, tartışılan Bing Image Creator'a 'Disney' ayarı yaptı
Microsoft'un metinden fotoğraf oluşturma aracı 'Bing Image Creator' ile Disney'e aitmiş gibi görünen posterlerin üretilmesi üzerine şirket harekete geçti. Telif hakkı sorunlarıyla cebelleşmek istemeyen Microsoft 'Disney'i yasakladı.
Microsoft, birkaç kullanıcının evcil hayvanlarının yer aldığı sahte Disney film posterlerini oluşturmak için aracı kullanmasının ardından Bing Image Creator (Bing Görüntü Oluşturucu) uygulamasına ayar çekti.
Son zamanlarda sosyal medyada, Bing'i kullanarak evcil hayvanlarının Disney'in Pixar stüdyosu tarzında bir film posterini oluşturan kullanıcıların paylaşımları viral olmuştu. Paylaşılan posterler, "Disney tarafından oluşturulmuş gibi algılanacak kadar" gerçekçi görünüyordu.
Financial Times'in bildirdiğine göre bu paylaşımlar Disney'i harekete geçirdi. ABD merkezli medya devi, telif hakkı ve fikri mülkiyet ihlalleri konusunda endişelerini Microsoft'a bildirdi. Bunun üzerine Microsoft da Bing Görüntü Oluşturucu'da "Disney" kelimesine sansür uygulamaya başladı.
'DISNEY LOGOSU BOZUK' OLARAK ÇIKTI VERİYOR
İlk başta Bing'in fotoğraf oluşturma uygulamasına "Disney" kelimesi yazıldığında, bu istemin Microsoft'un kurallarına aykırı olduğunu belirten bir uyarı çıkıyordu. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra Microsoft kuralları bir miktar gevşetme kararı aldı.
Kullanıcılar "Disney" ve "Pixar" görüntüleri oluşturabiliyor; ancak araç kasıtlı olarak yazım hatası yapıyor ve logoyu okunaksız bir şekilde üretiyor. Bu sayede oluşturulan görüntünün, resmi bir posterden ziyade tam anlamıyla bir "yapay zeka üretimi" olduğu daha iyi belli oluyor.
Eylül ayında Microsoft, ticari müşterilerinden birinin, müşterinin sahip olduğu içerik filtrelerini ve filigranları kullanması koşuluyla, şirketin Copilot AI ile oluşturulan içerikler için telif hakkı gerekçesiyle dava edilmesi durumunda yasal sorumluluk üstlenmeyi kabul etmişti.
Ağustos ayında ABD'de bir mahkeme, "herhangi bir insan elinin rehberliği olmadan" üretilen eserlere telif hakkı verilemeyeceğine hükmetti. Yargıç Beryl A. Howell, kararında "insan elinin değmesi, telif hakkının temel bir gerekliliğidir" diyerek, sanat eserlerinin ancak insan tarafından oluşturulduğunda telif hakkı ile korunabileceğini açıkladı.