Ortalık karışır: Microsoft Bing, dünyanın en büyük 6'ncı ülkesini yok saydı
Her daim elimizin altında olan ve istediğimiz zaman bir şeyler hakkında bilgi alabileceğimiz arama motorlarının güvenilirliğini sorgulatacak bir gelişme yaşandı. Microsoft Bing'e göre 'Avustralya' diye bir ülke yok.
İnternet arama motoru Microsoft Bing, çarşamba günü bazı kullanıcıları tarafından sorulan "Avustralya var mı?" sorusuna "Hayır" cevabıyla karşılık vererek tepkiye yol açan bir duruma neden oldu.
Kullanıcılar, metin kutusunda dünyanın en büyük 6'ncı ülkesine dair net bir inkâr mesajı aldıklarını ve bağlantı sonuçları öncesinde de "Bing, Avustralya'nın varlığını inkâr ediyor" şeklinde bir ifadeyle karşılaştıklarını bildirdi.
BING AYRI, COPILOT AYRI CEVAP VERDİ
The Guardian'ın haberine göre Bing'in bu hatası, Microsoft'un büyük dil modeli yapay zekası ile entegre ettiği konuşma tabanlı aramalarda değil, standart aramalarda çıkıyor. Microsoft'un yapay zekası Copilot aksine, Avustralya'nın gerçekten var olan bir ülke olduğunu belirten sonuçlar veriyor.
Olay, sosyal medyada da alay konusu oldu. Kullanıcılar, bu durumu "komplo teorilerini benimsemek" veya "şaka" olarak değerlendiren paylaşımlar yaptı. Bir kullanıcı, "Bing, Avustralya'nın var olmadığını iddia ediyor. Acaba faturaları ödememiz gerekmeyecek mi?" şeklinde espri yaparken, bir diğeri ise Bing'in komplo teorilerine inandığını ifade etti.
MICROSOFT'TAN AÇIKLAMA GECİKMEDİ
Microsoft'un sözcüsü, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu durumu bize bildirdiğiniz için teşekkür ederiz. Sorunu araştırdık ve düzeltme yaparak giderdik." dedi. Ardından yapılan denemelerde, Bing'in düzenli arama sonuçlarında bu durumun artık tekrarlanmadığı tespit edildi.
The Guardian'a göre Avustralya'nın varlığının sorgulanması, internet üzerinde dolaşan bir komplo teorisine dayanıyor. 2017'de Reddit'te ortaya çıktığı söylenen ve "Avustralya'nın uydurma bir ülke olduğunu iddia eden" teorinin, sosyal medyada sürekli olarak paylaşılarak viral hale geldiği belirtiliyor.
Söz konusu komplo teorisine inananlar, Avustralya'yı gösteren fotoğrafların sahte olduğunu, ülkeyle ilgili bilinenlerin uydurma olduğunu ve Avustralyalı olduğunu söyleyenlerin de gizli bir hükümet ajanı olduğunu iddia ediyor.