Spotify’a yönelik ‘Temsilci yok, destek yetersiz’ eleştirileri sürüyor. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’nun tepki gösterdiği açıklamanın ardından, Spotify'a yakın kaynaklardan CNBC-e’ye bilgilendirme yazısı geldi.
Dijital müzik platformu Spotify, son günlerde Türkiye’de yoğun eleştirilerin hedefinde. Kültür ve Turizm Bakanı Batuhan Mumcu’nun Spotify’a yönelik eleştirileri sonrası Spotify’a yakın kaynaklardan CNBC-e’ye bilgilendirme yazısı geldi. Spotify’ın 2011’den bu yana Türkiye’de Ticaret Bakanlığı’na kayıtlı bir tüzel kişilik olarak faaliyet gösterdiği belirtilen bilgilendirme yazısında, Spotify tarafından temsilcilik eksikliği ve yerli sanatçılara destek verilmediği yönündeki iddialarla ilgili resmi bir açıklama yapılmadığı vurgulandı.
Türk müziğinin hem yerelde hem de globalde ciddi bir büyüme kaydettiği dikkat çekilen yazıda, 2024 yılı Wrapped verilerine göre yılın en çok dinlenen ilk 10 sanatçısının ve ilk 10 şarkısının tamamının Türk sanatçılara ait olduğu belirlendi. Bilgilendirme yazısında Spotify’ın Türkiye müzik ekibi hangi müzik türünde üretim yapıyor olursa olsun yerel sanatçıları sürekli olarak desteklediğine dikkat çekildi.
Tepkilerin fitilini ateşleyen isim şarkıcı Oğuzhan Koç olmuştu. X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda Spotify’ın Türkiye’deki müzik listelerini ve sanatçılarla kurulan ilişki biçimini eleştiren Koç, “Sanatçı için muhatap arıyoruz, yok!” diyerek duruma sitem etti.
Koç paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Pop listende rap, rap listende arabesk... Yeni çıkanlara baktım, yeni çıkmamışlar. Yeni bir şeyler yapıyoruz, yapmamışız sayıyorsunuz. Sene 2025, gökyüzünde bir müzik tanrısına şarkı sunup ‘umarız beğenir’ diye bekliyoruz sanki…”
Oğuzhan Koç’un eleştirilerine kısa sürede çok sayıda sanatçı destek verirken, konuyla ilgili resmî bir açıklama da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi.
Spotify’ın Türkiye’de temsilcilik açmadığına ve yerli müzik kültürüne karşı sorumluluk üstlenmediğine dikkat çeken Mumcu, “Sanatçılarımızın dijital mecralarda muhatap bulamaması ciddi bir sorun. İçerik algoritmalarında argo, şiddet ve yasaklı madde kullanımını öne çıkarmak da kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Ayrıca platformun vergisel yükümlülüklerine ve içerik politikalarına da değinen Mumcu, Spotify’ı daha sorumlu davranmaya çağırdı:
“Türkiye’de nitelikli müzik üreten sanatçılarımızın yanındayız. Ancak dijital platformların da aynı hassasiyeti paylaşması gerekiyor.”
Artan eleştiriler sonrası Spotify sessizliğini bozdu. CNBC-E’ye yapılan açıklamada, şirketin Türkiye'de yasal bir tüzel kişilik olarak faaliyet gösterdiği belirtildi ve Türk müziğine verilen desteğin altı çizildi.
“2024 yılında en çok dinlenen ilk 10 sanatçının ve ilk 10 şarkının tamamı Türk sanatçılara ait. EQUAL ve RADAR gibi programlarla yerel sanatçıları sürekli destekliyoruz. Hangi türde üretim yapıyor olursa olsun, Türkiye’deki müzik ekibimiz yerel isimlerle sürekli iletişim halinde.”