Akıllı telefonlar son yıllarda siber korsanların hedefi haline geldi. Birçok insanın kişisel bilgileri siber korsanlar tarafından ele geçirildi. Siber güvenlik uzmanları casus yazılımlar konusunda kullanıcıları uyarıyor. Uzmanlar tarafından telefona virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamanın yöntemleri açıklandı.
Günümüzde akıllı telefonlar kişisel asistanlarımız haline geldi. İş, okul ve banka işlemleri gibi birçok işlemi akıllı telefon aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Bu denli kritik meselelerde kullanılan akıllı telefonlar siber korsanların da hedefi haline geldi.
Siber güvenlik firmaları tarafından açıklanan bilgilere göre her yıl milyonlarca insan siber saldırılardan etkileniyor.
Internet Crime Complaint Center tarafından 2021 yılında açıklanan raporda, ABD'de siber suçlardan dolayı 6,7 milyar dolar maddi hasarın meydana geldiği belirtilmişti.
Uzmanlar siber tehlikelere karşı insanların dikkatli olmaları ve teknolojik okuryazarlıklarının artması gerektiğini belirtiyor.
Telefonunuzun siber korsanların hedefi olup olmadığını anlamanın birkaç yöntemi bulunuyor. İlk olarak telefonunuzun performansına dikkat etmeniz gerekiyor. Cihazınız yeni veya 1-2 yıllık ise gecikme ve yavaşlama gibi problemlerin görülmesi casus yazılımların göstergesi olabilir.
Casus yazılımlar arka planda çalışarak cihazınızı yorar ve yavaşlamasına neden olur. Uzun vadede ise telefonunuzun işlemcisinin yoğun kullanımdan dolayı hızlı eskimesine yol açar.
Telefonların şarjda veya yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalarda ısınması normal kabul ediliyor.
Ancak Unilad'ın haberine göre Instagram'da gezinmek gibi durumlarda da cihazınız ısınıyorsa bu duruma dikkat etmelisiniz. Instagram gibi sosyal medya platformlarında 20-30 dakika gezinmek cihazınızın normal koşullarda ısınmasına neden olmaz. Eğer cihazınızda teknik bir problem yoksa ve ısınıyorsa siber saldırıların hedefi olmuş olabilirsiniz.
Günümüzde birçok firma, telefonların batarya sağlıklarını kullanıcıları ile paylaşıyor. Batarya sağlığınızın yeterli olmasına rağmen şarjınız erken bitiyorsa bu durumun altında casus yazılımlar yatıyor olabilir.
Android kullanıcılarını etkileyen Gorilla SMS Stealer adlı casus yazılımı, telefonların şarjlarının hızlı bitmesine neden olmuştu.
Telefonunuzun teknik kapasitesinin yeterli olmasına rağmen bu tarz problemler yaşıyorsanız, bilgilerinizin güvenliği için cihazınızı direkt kapatmalısınız. Daha sonra teknik servise götürerek telefonunuza virüs bulaşmış olabileceğini ifade belirtmelisiniz. Bu durumda teknik servis cihazınızda inceleme yaparak, gerekli önlemleri alacaktır.
Unutmayın ki bu tarz problemler teknik yetersizliklerden dolayı da kaynaklanabiliyor. Bu yüzden de teknik bir problem olmadığını düşünüyorsanız, cihazınıza virüs bulaşmış olma ihtimalini değerlendirmelisiniz.