Tgrt Haber

Türk genç mühendislerin yapay zeka projesi paraya para demiyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
22 Temmuz 2024 15:56 - Güncelleme : 22 Temmuz 2024 16:17
Türk genç mühendislerin yapay zeka projesi paraya para demiyor

Gaziantep Üniversitesi'nden iki genç mühendis olan Semih Poyraz ve Furkan Gümüşbaş, granit ve doğal taş kesimindeki kayıpları en aza indiren yenilikçi bir proje geliştirdi ve TÜBİTAK desteğiyle kendi işlerini kurarak girişimcilik yolculuğuna adım attı.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden geçen yıl mezun olan Semih Poyraz ve Furkan Gümüşbaş, yaklaşık 2,5 yıl süren çalışmalarının sonunda, yapay zeka kullanarak doğal taşların kesiminde verimliliği artıran bir yazılım ortaya koydu. Bu yazılım, taş kesimi sırasında oluşan atıkları minimuma indirerek hem maliyetleri düşürüyor hem de kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlıyor.

TÜBİTAK-1512 Girişimcilik Destek Programına yaptıkları başvurunun kabul edilmesiyle projeye destek alan gençler, TÜBİTAK'ın yüzde 3 hissedarlığı ile kendi şirketlerini kurdu.

Türk genç mühendislerin yapay zeka projesi paraya para demiyor - 1. Resim

6 AYDA 132 BİN DOLAR KAZANÇ SAĞLANDI

Gaziantep TEKNOKENT bünyesinde yer alan şirketin girişimcilerinden Semih Poyraz, yaklaşık 12 ton olan bir blok taşın yüzde 45'lik zayi olan kısmından en az yüzde 10 verim artırarak ortalama 540 kilogramı kurtardıklarını, günlük 12 blok taş kesimi yapan bir firmaya 6 ayda 132 bin dolar kazanç sağlattıklarını söyledi.

Türk genç mühendislerin yapay zeka projesi paraya para demiyor - 2. Resim

Granit ve doğal taş kesim fabrikalarında bir açık bulduklarını belirten Poyraz, yaptıkları işlemi anlatırken "Bu probleme yönelik yapay zeka ve görüntü işleme teknolojisini kullanarak verimlilik artırıcı bir optimizasyon sistemi geliştirmeye karar verdik. Bunun sonucunda yaşanacak olan verimle fabrikaların yıllık olan karlarını maksimize etmeyi planladık." dedi.

Türk genç mühendislerin yapay zeka projesi paraya para demiyor - 3. Resim

"YAPAY ZEKA, KAMERA YARDIMIYLA BİRÇOK OLASILIĞI HESAPLIYOR"

Şu anda Ege Bölgesi'nde ve İzmir'de çeşitli firmalarla çalıştıklarını ve en iyi optimizasyonu yapay zeka neticesinde elde ettiklerini belirten Poyraz, "Yapay zeka, kamera yardımıyla birçok olasılığı hesaplıyor ve bunun içinde en verimli kesim yöntemini hesaplıyoruz. Kesim sonrası bu kayalar taşlama yapılıyor ve satışa hazırlanıyor." diye konuştu.

Poyraz, öğrencilik dönemlerinde katıldıkları projelerin kendi girişim süreçlerinde önemli bir rol oynadığını ve dünyaya daha farklı bakarak, proje düşünmeye başladıklarını söyledi.

Çalışarak ve araştırarak her şeyin yapılabileceğinin mümkün olduğunu ifade eden Poyraz, "Öğrenciyken geliştirmiş olduğumuz projeyi mezun olduktan sonra firmalara satıyor olmak gerçekten gurur verici. Bu projemizde şu an TÜBİTAK'ın yüzde 3 hissedarlığıyla ilerliyoruz. Bu noktada bu durum bize çok artı sağlıyor. Bundan sonraki hedefimiz, global çapta geniş kitlelere ulaşmak. Ortağımla bu alanda öğrenci yetiştirmek için akademi kurduk ve mevcutta 25 öğrenciye eğitim veriyoruz. Bunun da zamanla artacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Türk genç mühendislerin yapay zeka projesi paraya para demiyor - 4. Resim

TEKNOFEST'E 3 DEFA KATILDILAR

Furkan Gümüşbaş da akademide ortaokul ve lise öğrencilerine robotik kodlama, siber güvenlik ve yazılım üzerine birçok eğitim verdiklerini söyledi. Gümüşbaş, şunları kaydetti:

"Sektörde bu alanda eğitim verilmediğini gördük. Bunu görünce de akademimizi kurarak, yazılım ve robotik kodlama üzerine öğrencilere gerçek hayatta yazılımı nasıl kullanabileceğini gösterdik. Bu süreç bizim için çok keyifli geçiyor ve eğitimlerde şu an 2 haftayı geride bıraktık. Daha çok sınıf açmaya devam ediyoruz. Öğrencilikten sonra bizim bu şekilde başarılı olmamız, gerçekten bizim için çok gurur verici."

Gümüşbaş, Teknofest'e 3 defa katıldıklarını ve roket yarışmasında orta irtifada finale kalıp 3 bin 183 metre yükseğe kadar çıkmayı başararak derece elde ettiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...