Esad rejiminin çöküşüyle Suriyeli sığınmacılar, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan ülkelerine dönüyor. Yıllar sonra memleketlerine kavuşan Suriyeliler, Türkiye’ye minnettarlıklarını dile getiriyor.
Suriye’de Esad rejiminin sona ermesiyle Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşü hız kazandı. Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda gece gündüz devam eden yoğunlukta, sığınmacılar eşyalarıyla memleketlerine dönüyor. Gümrük işlemlerinin ardından ülkelerine geçen Suriyeliler, Türkiye’ye duydukları minnettarlığı sıkça ifade ediyor.
Gaziantep’te 13 yıl yaşayan Muhammed Beşr Altonji, “Türkiye’den çok memnunum. Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederim,” diyerek memlekete dönüşün hem mutluluğunu hem de burukluğunu yaşadığını belirtti. Türkiye’yi ikinci vatan olarak gören pek çok sığınmacı, benzer duyguları paylaşıyor.
İstanbul’da 14 yıl geçiren Ahmed Feyyad, 14 yaşında geldiği Türkiye’de evlenip çocuk sahibi olduğunu anlattı. Tekstil sektöründe çalışan Feyyad, “Çocuklarım burada okula gidiyordu, artık Suriye’de devam edecekler. Türkiye bizim vatanımız gibi oldu, ama artık ülkemize sahip çıkma zamanı. Halep’e döneceğim” dedi. Feyyad, Türkiye’nin Suriyelilere verdiği desteği överek Erdoğan’a teşekkür etti.
Türk kökenli Suriye vatandaşı Muhammet Tarık Altıncı, Osmanlı döneminde Halep’e yerleşen ailesinin hikayesini paylaştı. Gaziantep’te 13 yıl terzilik yapan Altıncı, “Türk arkadaşlarımla birlikte yaşadık, yemek yedik, düğünlere katıldık. Ayrılmak üzücü, ama memleket memlekettir. Türk milletinden Allah razı olsun" dedi.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi, Suriyelilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için tüm önlemleri aldı. Kilis Öncüpınar, Hatay Cilvegözü, Yayladağı, Gaziantep Karkamış ve Şanlıurfa Akçakale sınır kapılarında işlemler sürüyor. Aile reislerine 1 Ocak-1 Temmuz 2025 arasında 3 kez giriş-çıkış hakkı tanınıyor. Randevu sistemiyle (randevu.goc.gov.tr) desteklenen süreç, Yol İzin Belgesi ile kolaylaştırılıyor.