Bir demans türü hastalığı olan Alzheimer, halk arasında "Bunama Hastalığı" olarak bilinir. Hastalık dünya genelinde sık görülmektedir. Alzheimer hastalığı özellikle 60'lı yaşlardan sonra görüldüğ için "Yaşlılık hastalığı" olarak da bilinmektedir. Bu makalemizde sizler için: "Alzheimer (Alzaymır) hastalığı Nedir?, Alzheimer hastalığının ilk belirtileri nelerdir?, Alzheimer teşhisi nasıl konulur?, Alzheimer tedavisi nasıl yapılır?" gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevaplar vermeye çalışacağız. Sağlıklı günler diliyoruz...
Yaygın görülen bir demans türü olan Alzheimer, beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Hastalık çoğunlukla 65 yaş ve üzerindeki bireyleri etkilese de daha genç başlangıçlı örneklerine de sıklıkla rastlanması nedeniyle bir yaşlılık dönemi hastalığı olarak nitelendirilmesi doğru bir tanım değildir.
Genellikle bilişsel ve davranışsal alanda performans düşüklüğü şikayetleriyle hastanelere başvuran Alzheimer hastaları, hastalığın henüz başlangıç evresine dair belirtiler daha hafif olmakla birlikte ileri evredeki hastalarda bulguların daha belirgin olması oldukça dikkat çekicidir. Alzheimer başlangıcında küçük çaplı hafıza sorunları yaşanırken son günlerdeki konuşmaların, yaşanan olayların unutulması; kişilerin, nesnelerin ve yerlerin isimlerinin hatırlanamaması gibi semptomları içerir. Hastalığın daha da ilerlemesi ile birlikte en sık görülen Alzheimer belirtilerinde:
gibi belirtiler ilk olarak hastada teşhis edildiğinden bu dönemde en sık görülen semptom çeşitleridir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte bu belirtiler şiddetini artırarak hastanın aile bireylerini tanıyamaması, yakın geçmişini tamamen unutması ve kendini dahi tanımakta güçlük çekmesi gibi çok daha ileri boyutlara ulaşır. Bu durumda hastalar genellikle günlük yaşamlarını devam ettirebilmeleri için bir bakıcıya muhtaç hale gelirler.
Alzheimer, uzun yıllardır bilimsel araştırmalara sıklıkla konu olan bir hastalık olsa da hastalığın gelişim nedeni henüz kesin olarak belirlenebilmiş değildir. Bununla birlikte hastalığın ortaya çıkışında risk faktörü olarak değerlendirilen, bir diğer deyişle hastalığın gelişiminde rol oynayabileceği üzerinde durulan olası nedenler şu şekildedir:
Alzheimer, başlangıç, orta ve ileri olmak üzere 3 evrede incelenir. Alzheimer hastalığının başlangıç evresinde kişi de hafif derecede unutkanlıklar meydana gelse de kişi bu durumu tolere edebilir. Orta dönemde, Alzheimer hastalığının en uzun evresi olarak kabul edilir. Hastalığın belirtilerinin daha belirgin olarak hissedildiği bu dönemde kişi, düşüncelerini ifade etme konusunda zorluklar yaşar. İleri dönem Alzheimer hastalığında hastanın her konuda bakıma ihtiyaç duyar. Hasta bu evrede tüm farkındalığını kaybederek iletişim kurma konusunda sıkıntı yaşar ve fiziksel eylemlerini tek başına yapamaz.
Hastalığın başlangıç döneminde Alzheimer belirtilerinde:
bu dönemin belirtileri arasında yer alır.
Orta dönem Alzheimer belirtilerinde:
bu dönemin belirtileri arasında yer alır.
Hastalığın son evresi olan ileri dönem Alzheimer belirtilerinde::
bu dönemin belirtileri arasında yer alır.
Alzheimer hastalığının teşhisine yönelik net olarak bir test veya tanı yoktur. Ancak hastalığın teşhisinde pek çok tıbbi tanı testi bir arada değerlendirilmektedir. Hastalığa ilişkin belirtilerle sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar nöroloji kliniklerine yönlendirilir. Nöroloji uzmanları tarafından öncelikli olarak hastanın detaylı şekilde öyküsü alınır. Bu aşamada hastanın yanı sıra ailesi veya yakın çevresine de bazı soruların yöneltilmesi gerekebilir. Tıbbi öykünün alınmasından sonra hastalarda nörolojik işlevler, denge, duyu, davranış, hafıza ve refleksleri ölçen çeşitli taramalar yapılır. Yapılan tüm testlerden sonra hastada Alzheimer'a yönelik şüpheleri artırıcı bulguların elde edilmişse Alzheimer testi olarak da bilinen bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesine yönelik testler de yapıldıktan sonra hekim tarafından hastalığın kesin teşhisi konulur.
Alzheimer teşhisi konulan hastalarda tedavi süreci hastanın yaşı, hastalığın ilerlemişlik düzeyi ve eşlik eden diğer hastalıklar da göz önünde bulundurularak kişiye özgü olarak planlanır.
Alzheimer'ı teşhis edebilmenin kesin ve net bir şekli yoktur. Diğer taraftan, hastalığın tanısının konulabilmesi için bazı sorular ve testler ise aşağıdaki gibidir.
gibi durumlar Alzheimer tanısında yardımcı olabilmektedir.
Alzheimer hastalarının diyet programı her hastaya özel olarak yapılıyor olsa da kişinin şeker, karbonhidrat ve işlenmiş gıdalar bakımından az gıdalar tüketilmesi önemli bir ayrıntıdır.
Yani:
gibi diyet programlarına uyması Alzheimer hastalarının sağlıklı kalmasına katkı sağlayacaktır.
Alzheimer hastalığına yakalanmamak için zihinsel faaliyetlerin sürekli yenilenmesi gerekir. Yani yeni kitaplar okumak, bol bol araştırma yapmak, dil öğrenmek kişiyi Alzheimer olma olasılığından uzak tutar. Diğer taraftan bunların yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenilmeli, düzenli olarak egzersiz yapılmalı uyku düzenine de mutlaka önem verilmelidir.