Çınar yaprağı, uzmanların da oldukça fazla tavsiye ettiği, birbirinden farklı hastalıklara deva sebebi olan bir bitkidir. Olgunlaşmış yapraklar seçilip kullanılmalıdır
Çınar yaprağı, uzmanların da oldukça fazla tavsiye ettiği, birbirinden farklı hastalıklara deva sebebi olan bir bitkidir. Çınar yaprağının çayı ve kürü tüketilmektedir. Özellikle Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun kürü oldukça meşhurdur. Çınar ağacı yaprakları çevrenin kirinden tozundan çok fazla etkilenmediğinden temiz ve sağlıklı kalmaktadır. Kabuklarının içeriğinde tannik denen bir asit çeşidi vardır. Bu asit ateş düşürücü etkisi ile bilinir. Bu yüzden çınar yaprağı ateş düşürür. Çınar yaprağı beş yırtıklıdır ve bu yüzden insan eline benzemektedir. Yırtıkları az ve dar olanlar toksit etkisi olduğundan zararlıdır. Böyleleri kullanmamak gerekir. Olgunlaşmış yapraklar seçilip kullanılmalıdır. Dalından kopartılabilir.
Bir buçuk yemek kaşığı kurutulmuş çınar yaprağını, kaynayan 1 su bardağı market suyunun içine atın ve kısık ateşte 1 dakika kaynatın. Çınar yaprağını kaynayan suya atarken suyu ateşten indirin ve daha sonra 1 dakika kaynatmak üzere tekrar ocağa koyun. Ocaktan aldıktan sonra süzmeden 10 dakika demlendirin. Ilık hale gelince süzün ve için.
Her öğünde taze olarak hazırlayın ve 1 ay boyunca sabah akşam için.
Çınar yaprağı aktarlarda hazır olarak satıldığı gibi kendiniz de dalından kopararak 10-15 gün kadar gölge yerde kurutun. Temiz bir bez üzerinde kurutun ki kuruttuğunuzda tozdan ve pislikten ayıklamak çok zor olacaktır.
Çınar yaprağı aslında biraz darbe almış gibi yırtılmış olmalıdır. Yere düşenleri toplamak kolay olsa da mantar üreme ihtimali olduğundan kesinlikle yere düşenleri kullanmayınız.