Doğum Sonrası Adet Ne Zaman Olur? Doğum Sonrası Ne Zaman Adet Görülür? Adet Kanaması Kaç Ay Sürer? Regl Gecikmesinin Nedenleri Nedir? Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalısınız? Tüm cevapları makalemizde bulabilirsiniz.
Adet döngüsü her kadını gebelik için hazırlayan olağanüstü bir döngüdür. Kadınların hormonları sayesinde uterus(rahim)un döllenmiş yumurta almaya hazırlanırken kan dolaşım hızının artması ve vaskülarizasyon (damarlanma miktarının artması) sağlanır. Döllenme meydana gelmediği zaman rahim eski haline geri döner ve oluşan kan dokularını serbest bırakarak vücuttan atılması sağlanır. Yaklaşık 3 ila 7 gün süren –kişiden kişiye de değişebilir- bu olaya adet kanaması ya da adet döngüsü diyoruz.
Adet kanaması süreci karışık bir süreçtir. Bileşik bir hormon grubu tarafından hareket ettirilen ve beyin tarafından kontrol edilen süreçte hamilelik süresi hariç, her ay gerçekleşmesi gerekir. Adet döngüsü yaklaşık 25 ila 35 gün arasında sürer ve bu süre normal kabul edilir. Yine yumurtlama süresi ve adet kanamasının gerçekleşmesi 11 ila 16 gün arası olabiliyor. Bu günler arasından daha fazla veya az sürüyorsa mutlaka doktorunuza görünmenizde fayda var.
Doğum sonrası adet görme süresi de kişiden kişiye değişebilen bir süreçtir. Bazı annelerde bu süreç doğumdan bir ay sonra, bazı annelerde bu süre 3 ay sonra da gerçekleşebiliyor. Lohusalık döneminde reglin tekrar başlaması uzun bir dinlenme ve hormon değişikliği sayesinde gerçekleşebiliyor.
Anne şayet doğumdan sonra bebeğini emzirmiyorsa regl en erken 2 ila 3 hafta içerisinde gerçekleşiyor.
Doğum sonrası görülen ilk adet genellikle düzensiz olur. Doğum gerçekleştikten sonra yaklaşık 6 hafta sonra ilk yumurtlama, 8 ila 14 gün sonrasında ise adet döngüsü başlıyor.
Doğum sonrası adet döngüsü, ancak 2. ya da 3. regl döneminde normalleşiyor. Kadınların çoğunda ilk regl kanamasından önce yumurtlama gerçekleşmiyor. Bazı kadınlarda ise 2. regl dönemi kısa sürebiliyor. Fakat bunun için telaşlanmaya da endişelenmeye de gerek yok. Çünkü 3. regl döneminde bu durum tamamen düzeliyor üstelik bu durum sezaryen ile doğum yapmış anneler için de farklı değildir.
Bebeğiniz düzenli bir şekilde emiyorsa emzirme süresince foliküller uzun süre dinlenmeye çekilir. Bu da gebe kalma riskini azaltıyor. Yani, bebeğiniz günde 5 defa yaklaşık olarak 10 dakika düzenli olarak emiyorsa, yumurtlama bastırılıyor ve regl kanaması da geçikmiş oluyor.
Doğum sonrası lohusalık dönemi bittikten sonra her kadın doktoruna başvurup doğum sonrası normal bir kontrole gitmelidir. Çünkü muayene sonrası smear aldırması, şayet çocuk istenilmiyorsa korunma yöntemleri hakkında bilgi alması gerekir. Doğum sonrası emzirmediği halde adet düzensizliği çeken annelerin doktorundan bilgi almasında fayda var.